Užívání multivitaminů zabraňuje kognitivním poklesům ve starším věku

Jsou multivitaminy opravdu tak prospěšné, nebo jde jen o způsob, jak z lidí tahat peníze? Ať už si o nich myslíte, co chcete, jedincům ve starším věku upevňují paměť a zlepšují činnost mozku. Jen se přesně neví, jak to dělají!

Zapomětlivost, poruchy pozornosti, zhoršené vnímání i zpomalené reakce na běžné podněty. Tohle všechno doprovází kognitivní pokles typický pro starší věk, který se zdá být nevyhnutelný. Tedy, dlouho se myslelo, že je nevyhnutelný…

Když multivitaminy, tak pro všechny!

Vypadalo to beznadějně, přesto na konci tunelu pomalu začíná problikávat záchytné světlo. I takhle nějak by se dal popsat závěr jedné z posledních studií, jejíž autoři se domnívají, že ztrátu paměti a další kognitivní poklesky související se stárnutím lze výrazně omezit. A to něčím tak jednoduchým a dostupným, jako jsou běžně prodávané multivitaminy. Důkazy jsou opravdu hodně přesvědčivé!

Jeden prášek jako řešení několika problémů

Výzkumný tým pod vedením profesora neuropsychologie z Kolumbijské univerzity Adama Brickmana analyzoval 3 562 starších dospělých, kteří náhodně dostávali multivitaminové doplňky nebo placebo. Účastníci, kterým bylo v průměru 60 let, byli pozorováni po dobu tří let, přičemž každoročně absolvovali kognitivní testy zaměřené nejen na paměť. Hádat můžete dvakrát, která skupina měla mnohem lepší výsledky! No samozřejmě ta, která pravidelně užívala multivitaminy.

Zázrak i záhada v jednom

Autoři tohoto výzkumu to přikládají tomu, že stárnoucí mozek je na výživu citlivější více, než se předpokládalo. Zároveň však připouští, že se jim nepodařilo odhalit konkrétní živiny, jež kognitivní pokles zpomalují. Záhadou je také to, že „mozkový účinek“ těchto doplňků stravy byl mnohem silnější u jedinců s kardiovaskulárními potížemi. Sice se musejí provést ještě další doplňující studie, ovšem už teď je jisté, že tobolky s obsahem několika vitaminů a minerálů budou doporučovány ještě o něco víc – a to hlavně lidem v pokročilejším věku.

Zdroj: www.ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(23)48904-6/fulltext - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat