Za to, že se nám v létě špatně spí, mohou naši předci

Naši předci spali v chladné a temné jeskyni, tudíž měli pro noční odpočinek ty nejideálnější podmínky. Jejich odkaz v sobě neseme stále, proto v létě, kdy je horko a dny bývají dlouhé, máme se spánkem velké potíže.

Léto sice milujete, ale na stranu druhou už se těšíte zase na podzim. Proč? Důvodem jsou nynější potíže se spánkem, které vás sužují noc co noc. Místo klidného odpočinku se neustále převalujete, je vám horko a nepomáhá ani otevřené okno. A opakuje se to každý rok! Jenže co s tím? Asi nic. Jde totiž o odkaz našich jeskynních předků.

Nastávají těžké časy

„Na spánku je zajímavé, že k němu potřebujeme temné a chladné prostředí podobné jeskyni. V létě je horko a dny jsou mnohem delší, takže se hormon melatonin uvolňuje později, což nám letní spánek podstatně ztěžuje,“ vysvětluje americký lékař Sampson Davis s tím, že v tomto ročním období obecně spíme méně, ale naše těla vyžadují stále stejné množství, a to celoročně (1).

Teplo je zkrátka na obtíž

Pokud se ještě vrátíme ke zmíněnému melatoninu, organismus ho produkuje přirozeně, což pomáhá řídit vnitřní cirkadiánní rytmy. Z valné části i proto, že tento hormon snižuje teplotu těla (2). Chladnější teplota těla pak omezuje vzrušení a navozuje ospalost. Jenže panující letní vedra nás zahřívají, čímž práci i poslání melatoninu bojkotují – takhle celou tuhle svízelnou situaci popisuje i americký Národní institut zdraví (3).

Klimatizace má svá negativa

Ideální pokojové klima pro spánek se podle amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí pohybuje mezi 18 a 20 stupni Celsia (4). Jenže o tom si v létě můžeme nechat jen zdát, že? Řešením může být klimatizace, ovšem ne každý ji doma má. A ti, kteří ano, si často stěžují na hluk i vyšší finanční náklady, které její provoz spolkne. Jak si poradit bez ní?

Žádné pyžamo a zbytečné větrání

Jmenovaný lékař Sampson Davis doporučuje alespoň použití ventilátoru. Také zmiňuje důležitost zavřených oken během dne a zatažených žaluzií, aby teplo místnosti příliš neohřálo. Pokud to jde, můžete si podle něj dát postelovou matraci na zem, kde je podstatně chladněji, protože horký vzduch vždy stoupá směrem nahoru. Své prý udělá i prodyšné povlečení a spánek bez pyžama.

Zdroje: (1) www.nypost.com/2023/05/29/if-youre-sleepless-in-the-summer-you-can-blame-your-cavemen-ancestors/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8229640/#:~:text=By lowering core body temperature,which sleep-propensity is enhanced, (3) www.nccih.nih.gov/health/melatonin-what-you-need-to-know#:~:text=Melatonin is a hormone that,night can block melatonin production, (4) www.blogs.cdc.gov/niosh-science-blog/2020/06/29/sleep-hwd/#:~:text=Have a comfortably cool room,or phones disturb your sleep.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat