Zdravá výživa pro děti funguje podle pravidel

Zdravá strava je pro děti do 10 let zásadní. Protože do té doby se dlouhodobě vyvíjí a formuje „výživová paměť“ – základní kámen nutričního chování. S našimi 10 pravidly budete v každodenním životě úspěšní!

Strava, cvičení a zvládání stresu tvoří tři pilíře vývoje dítěte. Pokládají základ pro pozdější chování. Tyto pilíře spolu úzce souvisejí, jsou vzájemně propojené a na sobě závislé.

Výživa
Strava poskytuje základní stavební kameny, které dítě potřebuje k růstu a rozvoji. Pravidelným jídlem se cítí fit, aktivní a mají energii na hraní, dovádění – a na rozvoj. Navíc výživa – tedy co a jak dítě jí – úzce souvisí s pohybovým chováním.

Pohyb
Hodně pohybu spotřebuje hodně energie. Hraní a dovádění navíc přirozeně reguluje pocit hladu a sytosti a tím i stravovací chování dětí. Nerovnost na druhé straně vede k problémům, jako je obezita. Obezita je velkou zátěží pro děti i rodiče, postižení se vyhýbají aktivitám a jsou vyloučeni. Tento „stres“ ovlivňuje i vývoj dítěte.

Stres
Pokud nejsou děti dostatečně zásobovány všemi živinami, zvyšuje to jejich náchylnost ke stresu: malé tělo reaguje na nedostatek důležitých stavebních prvků. Psychický stres se také projevuje různými způsoby. Na druhou stranu cvičení pomáhá lépe zvládat stres.

Dostatek tekutin

Batolata by měla vypít asi 600 ml až 1 l vody denně. Školní děti již potřebují k uspokojení svých potřeb 1–1,5 litru vody denně. Dostatek tekutin – nejlépe s každým jídlem – podporuje výkonnost a udržuje vás zdraví. Nejlepší je minerální voda. Vítanou změnou jsou také neslazené čaje nebo džusové střiky v poměru míchání 1 : 3.

A nebojte se pít, dokud nebudete sytí: Z dlouhodobého hlediska děti dostanou to, co jejich tělo vyžaduje. 

Vařte čerstvé

Čerstvá příprava jídla je zážitkem pro všechny smysly. Děti jsou zvědavé a hladové po nových objevech. Vaše smysly se mají stále co „učit“ a jsou formovány řadou dojmů.

Hotové výrobky nemají s čerstvými potravinami nic společného. Při pravidelné konzumaci jsou děti vyživované zvýrazňovači chuti, spoustou cukru a soli. Dlouhodobý důsledek: přírodní potraviny už nechutnají dobře, protože si vaše smysly zvyknou na průmyslové překořenění.

Hodně zeleniny a ovoce

"5 za den" znamená 2 porce ovoce a 3 porce zeleniny, které by měly skončit na stole každý den. To platí pro syrové a připravené potraviny. Kromě vlákniny, vitaminů a minerálních látek obsahuje ovoce a zelenina mnoho sekundárních rostlinných látek. Mají účinek na ochranu buněk a snižují "stres" v těle. Tento antioxidační účinek poskytuje preventivní ochranu před nemocemi i v dětství.

Převážně rostlinná strava

Zelenina, ovoce, obiloviny, obilné výrobky, brambory a luštěniny jsou potraviny rostlinného původu. Jejich nutriční obsah z nich dělá důležitou součást dětského jídelníčku. 

Vysoce kvalitní tuky

Tuky se v potravinové pyramidě řadí těsně pod sladkosti, ale bát bychom se tuků neměli. 2 porce denně jsou důležité pro zásobení dětí esenciálními mastnými kyselinami a pro umožnění vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.

Nízký příjem omega-3 mastných kyselin v dětství má nepříznivý vliv na neurologický vývoj. Proto je rozhodující kvalita – a jaký tuk se používá a jak.

Celozrnné potraviny

Celé zrno stále obsahuje všechny složky obilného zrna, a tedy dostatek zdraví prospěšné vlákniny a minerálů, jako je železo. A kyselina listová: běžný nedostatek vitamínu u dětí, který je důležitý pro vývoj a podílí se na řadě metabolických procesů. 

Pro děti je celozrnná alternativa často méně atraktivní. Nejlepší způsob, jak ho do stravy dostat, je smíchat ho se známými obilnými produkty. Důležitý je také dostatečný přísun tekutin, protože balastní látky váží vodu a mohou vést k bolestem břicha.

Živočišné potraviny s mírou

Živočišné potraviny zahrnují maso, uzeniny, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, jako je sýr, tvaroh a jogurt. Tyto potraviny jsou velmi bohaté na bílkoviny a mohou podporovat vývoj dětí s minerály, jako je železo, zinek a vápník.

I zde byste měli upřednostnit kvalitu před kvantitou: Živočišné potraviny (s výjimkou ryb) obsahují mnoho nezdravých nasycených mastných kyselin. Proto by měl být jejich příjem omezený.

Několik jídel denně

5 jídel denně – 3 hlavní jídla a 2 svačiny – tvoří dětem pevnou strukturu a formují jejich stravovací návyky. Pravidelné jídlo zabraňuje trvalému mlsání, které podporuje obezitu. Příliš velká jídla a nedostatečný přísun živin lze také snáze regulovat pomocí 5 pevných jídel.

Šetrné používání soli, cukru a tuku

Už tím, že nebudou jíst hotové výrobky, mohou rodiče velkou měrou přispět k tomu, aby jejich děti jedly méně soli, cukru a nezdravých tuků. Ve vlastní kuchyni je mnohem jednodušší dát si pozor na máslo, sůl a cukr a omezit je na minimum.

Pokud děti jedí příliš mnoho soli, ovlivní to nejen jejich chuť a stravovací návyky: sůl zatěžuje především ledviny malých dětí. Vysoká konzumace soli navíc vede dlouhodobě k vysokému krevnímu tlaku.

Občerstvení a sladkosti

Sladkosti a svačiny tvoří vrchol potravinové pyramidy: Maximálně jedna porce denně je v pořádku. To je obtížné zejména pro děti, protože chuť si spojují s jistotou a bezpečím již od narození. Právě proto je důležité zabývat se cukrovinkami důsledně. Velké množství cukru podporuje kazivost a dlouhodobě vede k obezitě a diabetu 2. typu.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat