Mobily a sociální média výrazně ohrožují mozky dětí

V současné době mnoho dospělých i dětí tráví volný čas na sociálních sítích, což může mít hluboký vliv na duševní zdraví. Co všechno hrozí i vašim potomkům? Kromě problémů se stravováním počítejte i se sebepoškozováním!

Podle zpráv začínají dnešní děti používat mobil již v raném věku, což se stává velkým problémem. Konkrétně sociální sítě mohou způsobit velké škody a nepovažují se za bezpečné.

Jak sociální média ovlivňují mysl dětí?

Pokud i vaše dítě příliš používá sociální média, ovlivňuje to jeho schopnost spát. Spolu s tím se může snížit i úroveň jeho sebevědomí, což má dopad také na to, co jí. Není žádným tajemstvím, že sociální média vytvářejí mylné představy o tvaru těla a jeho „ideální“ podobě. Proto platí, že jakmile je vaše (dospívající) dítě zapojeno do dění na sociálních sítích déle než dvě hodiny denně, pravděpodobně se potýká s problémy, jako je úzkost, deprese a stres.

Sebepoškozování jako trend

Důkazy z různých průřezových studií spojují používání chytrých telefonů a sociálních médií s nárůstem duševního utrpení, sebepoškozujícího chování a sebevražednosti mezi mládeží; existuje vztah mezi dávkou a odezvou a zdá se, že účinky jsou největší u dívek (1). Statistiky také potvrzují, že vysoký podíl mladých lidí visících na chytrých telefonech s přístupem k médiím (ano, jedná se o paralelní svět), skutečně trpí chronickou spánkovou deprivací, potížemi se sociálně-emočním fungováním a nižší životní spokojeností.

Už to polož!

Jelikož mládež prokazatelně stále více komunikuje online než osobně, chytré telefony také zasahují do osobních interakcí prostřednictvím toho, co se nazývá „phubbing“: zájem o telefon v přítomnosti ostatních. Pokud tedy chcete, aby se duševní zdraví vašeho dítěte zlepšilo, držte ho od mobilního telefono co nejdále. S tím pomůže kupříkladu Google Family Link (určený pro zařízení se systémem Android), kde je možné nastavit různé limity dle vědomí a svědomí rodičů. Aplikace se přitom dá zřídit dětem až do věku 13 let.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7012622, názor autora - zbytek článku






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat