Zbavte se vapování a dočkáte se těchto změn k lepšímu

Dlouho se říkalo, že je elektronická cigareta neškodná. Nevěřte tomu a zbavte se jí co možná nejdřív. Podle čeho, hezky den po dni, poznáte, že se vaše tělo uzdravuje?

Když se e-cigarety poprvé dostaly na trh, říkalo se, že jsou bezpečnější alternativou tabákových cigaret. Nyní se však objevuje stále více důkazů o opaku. Jejich dlouhodobé užívání výrazně zhoršuje funkci krevních cév v těle a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Věřte, že když s tímhle zlozvykem přestanete, začne na to tělo okamžitě reagovat (1). Jakým způsobem?

O 20 minut později: kardiovaskulární zlepšení

Již za 20 minut od posledního šluknutí se vaše srdeční frekvence vrátí do normálu, krevní tlak klesne a oběh se začne stabilizovat. Možná, že dokonce zaznamenáte i zlepšení dýchání. Je to proto, že dvě klíčové složky v e-cigaretě – propylenglykol a rostlinný glycerin – při zahřátí produkují chemikálie, které jsou pro dýchací cesty škodlivé (2).

O několik hodin později: abstinenční příznaky

Nikotin je návykový, proto počítejte s abstinenčními příznaky, které se projevují v psychické i fyzické rovině. Psychologické příznaky mohou zahrnovat touhu po nikotinu, změny nálad, potíže se soustředěním, podrážděnost a úzkost. Mezi fyzické projevy patří bolesti hlavy, pocení, třes, nespavost, zvýšená chuť k jídlu, křeče v břiše a zácpa. Toto pravděpodobně pocítíte během čtyř až 24 hodin po ukončení, ale ty největší nepříjemnosti vrcholí kolem třetího dne (2).

O den později: riziko infarktu klesá

Podle studie z roku 2018 zveřejněné v odborném časopise American Journal of Preventive Medicine (3) každodenní používání e-cigaret zdvojnásobuje riziko srdečního infarktu. Už po jednom dni se však riziko začne snižovat díky regulaci krevního tlaku, zvýšení hladiny kyslíku v krvi a snížení negativního vlivu na hladinu cholesterolu a tvorbu krevních sraženin.

O dva dny později: smysly se začínají zlepšovat

Vaping, stejně jako kouření cigaret, otupuje smysly, čich i chuť. Po pouhých 48 hodinách bez šlukování si můžete všimnout, že se zlepšila vaše schopnost si jídlo naplno vychutnat (2).

O tři dny až tři týdny později: nikotin je z těla pryč

Lépe se vám dýchá, potraviny chutnají jinak a postupně se zlepšuje i kapacita a kondice plic, které jsou znovu schopné bojovat s infekcemi (2).

Po devíti měsících: srdeční infarkt není na pořadu dne

Jak čas plyne, pociťujete menší dušnost i kašel, krevní cévy se vracejí do svého normálního průměru a riziko srdečního infarktu je snížené na polovinu (2). Každý další měsíc bez se tak vapování se počítá!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8968985/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8129966/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208321






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:13
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:12
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat