Káva je králem mezi léky

Dříve byla káva považována spíše za něco nezdravého. Teď se spíše hovoří o jejím léčivém účinku. Pití kávy například prodlužuje život.

Pokud patří k těm, kteří hned po probuzení myslí na šálek kávy, máme pro vás dobrou zprávu. Kdybyste náhodou měli u svého třetího nebo čtvrtého šálku výčitky – nebojte, káva je zdraví prospěšná.

Ulevuje od bolesti (hlavy)

Kofein je považován za mírný lék proti bolesti. Čtete správně! Rozšiřuje cévy, usnadňuje průtok krve a tím zmírňuje například bolesti hlavy. Vzhledem k tomu, že pro mnoho lidí pije několik šálků kávy denně, je to skvělá zpráva!

Prodlužuje život

Pokud denně vypijete tři až pět šálků kávy, máte menší pravděpodobnost, že zemřete na kardiovaskulární onemocnění, neurologická onemocnění a cukrovku 2. typu – nebo spácháte sebevraždu. Mimochodem: Káva bez kofeinu podle studie prodlužuje život stejně jako káva s kofeinem.

Zabiják stresu

V zásadě už mnoho z nás nevědomky dělá správnou věc: pokud je toho v práci hodně, dáme si nejprve kávu. Účinek kofeinu na odbourávání stresu byl však prokázán až nyní. 

Udržuje paměť fit

Káva vás probudí a zvýší vaši schopnost koncentrace. Kromě toho také zlepšuje naši dlouhodobou paměť. Pokud při studiu zkonzumujete 200 mg kofeinu (asi 2 1⁄2 šálku kávy), můžete si látku lépe zapamatovat. Ale to není vše: tři šálky denně předchází nemocem, jako je demence a Alzheimerova choroba (1). 

Chrání kardiovaskulární systém

Lidé, kteří pijí tři až pět šálků (125 ml) kávy denně, mají menší pravděpodobnost, že utrpí srdeční infarkt nebo mrtvici než ti, kteří kávu nepijí nebo pijí více. Důvodem mohou být kromě antioxidačních a protizánětlivých vlastností kofeinu také jeho pozitivní účinky na krevní tlak. Už jeden šálek kávy denně snižuje vysoký krevní tlak až o 9 mmHg (1).

Podpoří mužskou sílu

Dva až tři šálky kávy denně také mohou výrazně pomoci, pokud nejste se svou erekcí úplně spokojeni. Kofein totiž způsobuje, že penisem protéká více krve (2).

Posiluje játra

Pokud potřebujete další dobrý argument pro silnou kávu po dlouhé noci strávené večírkem, tady je: káva regeneruje játra a nepotřebuje k tomu ani kofein. Zrnka kávy aktivují detoxikaci jater a tím i celého těla. Mimochodem, ze stejného důvodu vám hrozí také nižší riziko jaterní cirhózy a rakoviny (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353358/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat