Vyšší citlivost zubů v průběhu léta má jasné důvody

Máte teď zuby citlivější? Možná za to může léto, respektive to, že kvůli němu více konzumujete ledové nápoje a potraviny. Své tady ale dělá i domácí bělení, které je častou prázdninovou procedurou.

Léto je obdobím romantiky, cestování, vodních radovánek i voňavých grilovaček. Co ale může kdekomu zkazit radost i příjemné zážitky? Kromě spálenin od slunce i zvýšená citlivost zubů, kterou podle výzkumu zveřejněného v magazínu Journal of Dentistry trpí přes 11 procent jedinců (1). A to jde pouze o odhad, neboť se předpokládá, že ne všichni lidé navštíví lékaře, tudíž když se k tomuto číslu započítají i nediagnostikované případy, počet pacientů může reálně být klidně i dvojnásobný. Proč právě v létě zuby trpí?

Temná stránka zmrzliny

„Letní citlivost zubů může vzniknout na základě toho, co obvykle jíme a pijeme. Všechny ty nanuky, ledové tříště, zmrzlina, studené nápoje a další chladivé potraviny, tohle si při nižších teplotách obvykle příliš často nedáváme,“ upozorňuje na první příčinu americká registrovaná dentální hygienička Whitney DiFoggio (2). Problémem tedy může být touha po ochlazení, která s sebou však nese následky. I další faktor ale přidává ruku k citlivému dílu. O co jde?

A zase ta dehydratace!

Dost možná si na výše zmíněné chladivé dobroty nepotrpíte, přesto vás uvedená dentální svízel sužuje. Proč to? Svůj podíl viny tu může mít dehydratace, která je během nejteplejších měsíců roku pochopitelně pravděpodobnější. S dehydratací jde ruku v ruce omezená produkce slin, která zase podporuje přemnožení bakterií v ústech. I tito nezvaní návštěvníci mohou dle názoru dentální hygienistky Whitney DiFoggio se zvýšenou citlivostí zubů souviset. Posledním pachatelem je pak něco, co byste možná nečekali.

Chci mít úsměv jako hvězda

Jmenovaná odbornice poukazuje i na typické snahy o domácí bělení chrupu. Léto je totiž obdobím svateb a dovolených, takže kdo nechce hollywoodským úsměvem zazářit na své vlastní či něčí veselce, ten se rád s rohlíkem od ucha k uchu vyfotí u moře, načež snímek sdílí na sociální síti. Jenže i toto bělení může v citlivosti sehrávat podstatnou roli. Jak ji zmírnit? Kromě omezení těchto procedur i konzumace ledových potravin Whitney DiFoggio doporučuje používání zubní pasty pro citlivé zuby, která tuto nepříjemnost pomáhá krotit.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300571218305736, (2) www.wellandgood.com/hot-and-cold-tooth-sensitivity/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat