Chránit se před komáry můžete i vhodným oblečením

Leckdo si myslí, že se komárům daří pouze v teplém prostředí. Je to omyl. Komáři přežívají i v mírných a chladnějších oblastech a umějí pěkně potrápit! Jak se chránit před jejich bodnutím? Pomohou nejen vůně!

Bodnutí komárem způsobuje červené, svědivé pupínky na kůži, v tom horším případě horečku, či dokonce malárii. Proto je důležité se před kousnutím komáry chránit. Co všechno můžete udělat, abyste se jim vyhnuli?

Držte se dál od stojatých vod

Komáři potřebují ke kladení vajíček stojatou vodu. Držte se od ní dál, zároveň pravidelně likvidujte odpadky a vyhoďte staré pneumatiky, které se válejí okolo vašeho domu, případně do nich vyvrtejte otvory, aby z nich mohla odtékat voda. Vodu také odstraňte z plastových krytů, okapů, dětských hraček a dalších nádob, jež jsou skvělým útočištěm komárů.

Noste světlé oblečení

Syté oblečení, jako je tmavě modrá, červená a černá, vyniká a přitahuje brouky. Z tohoto důvodu noste světlé barvy, zvláště když vyrážíte ven. Když jsou komáři přehnaně aktivní (především za soumraku a za svítání,), oblékejte si košile s dlouhým rukávem, ponožky a dlouhé, nejlépe volné kalhoty. Kalhoty vždy zastrčte pod ponožky nebo boty tak, aby žádná plocha na těle nezůstala nechráněná. Myslete i na to, že prodyšné tkaniny s pevnými vazbami, jako je nylon, bavlna a džínovina, jsou pro komáry překážkou (obtížně jimi pronikají).

Používejte repelenty

Můžete použít různé odpuzující vody, spreje a krémy proti komárům, které je účinně odeženou. Ty jsou naplněny chemikáliemi a bylinnými oleji, jež hmyzu nevoní. Mezi takové patří citronela či levandule.

Při výběru repelentů zkontrolujte, zda nedošlo k podráždění pokožky, zejména u dětí a těhotných žen. Vyhněte se rozstřikování obsahu kolem úst a očí. Repelenty použijte na chodidla, kotníky, zápěstí a dolní končetiny – to jsou oblasti těla s tenkou kůží, kde komáři obvykle koušou.

Nepodceňujte moskytiéry

Jak zabráníte bodnutí komárem během spánku? Pomocí moskytiér! Jsou zvláště užitečné ve vlhkých a teplých místech. Vhodné jsou i sítě na oknech a dveřích. Preventivně zkontrolujte všechny otvory, kterými by hmyz mohl proniknout.

Omezte alkohol

Studie ukazují, že konzumace alkoholu komáry přitahuje (1). Alkohol totiž zvyšuje prokrvení pokožky a rychlost metabolismu a podporuje produkci CO2, což pomáhá komárům rychleji najít zdroje potravy.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12083361, www.metropolisindia.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat