Zdraví střev zajištěné přímo zevnitř

Jak je člověk zdravý, lze vysledovat ze střev – konkrétně ve střevních bakteriích. Celosvětově se do výzkumu střev ročně investují miliony dolarů. Tyto studie jsou zaměřeny na odhalení více o tom, jak funguje lidský „mikrobiom“.

Lidský mikrobiom neboli mikrobiota je v podstatě bakteriální ekosystém žijící v těle, většinou ve střevech. Střevní mikrobiota je tvořena biliony mikroorganismů, z nichž většina je bakteriálních a neškodí zdraví.

Nejenže nám většina střevních bakterií nezpůsobuje nevolnost, ale ve skutečnosti jsou prospěšné, životně důležité pro naše zdraví a hrají řadu rolí. Faktory jako genetika, věk, pohlaví a strava neustále ovlivňují složení a profil mikroflóry jedince. To znamená, že střevní bakterie dvou lidí nejsou úplně stejné.

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou „dobré bakterie“ – známé také jako probiotika – žijící v mikrobiotě dělají, je přispět k našemu imunitnímu systému. To nás chrání před kolonizací patogenů a invazí škodlivých mikrobů, které se dostávají do těla každý den.

Proč zlepšit střevní mikroflóru

I když netrpíte některou z poruch nebo nemocí, které může dysfunkce střevní mikrobity způsobovat, stále můžete těžit ze zlepšení zdraví střev. Vezmeme-li v úvahu, že průměrný člověk konzumující „západní stravu“ běžně nekonzumuje mnoho probiotických potravin (a navíc pravděpodobně postrádá alespoň některé z živin, které jsou klíčové pro zdraví střev, včetně prebiotik a vlákniny), většině z nás pomůže změnit životní styl.

Běžnými příznaky nerovnováhy střevních bakterií jsou časté zažívací potíže, jako je nadýmání, plynatost, reflux, zácpa a průjem (zejména pokud je stolice někdy krvavá nebo způsobuje nevysvětlitelný úbytek hmotnosti), akné, mírné kožní vyrážky a další známky zánětu kůže, časté nachlazení, virózy a další „běžné“ nemoci, ucpaný nos, infekce dýchacích cest a potíže s dýcháním, nízká hladina energie a únava nebo bolest kloubů a bolesti svalů.

Jednoduché kroky na podporu střevních bakterií

Konzumujte probiotické potraviny jako je jogurt, kefír, pěstovaná zelenina a kombucha. Zvažte také užívání kvalitního probiotického doplňku stravy.

Vyhýbejte se běžným alergenním potravinám, které mohou špatné zdraví střev ještě zhoršit. Patří mezi ně konvenční mléčné výrobky, korýši, arašídy, sója a lepek. Zpracované/balené potraviny, smažená jídla a příliš mnoho přidaného cukru mohou také zhoršit zdraví střev (nemluvě o způsobování dalších problémů), takže pracujte na jejich snížení.

Jezte dostatek vlákniny a prebiotik, které pomáhají probiotikům ve střevech prospívat.

Přestaňte kouřit a omezte příjem alkoholu.

Antibiotika mohou zničit dobré i špatné bakterie ve střevech. Užívejte je proto jen v nezbytně nutných případech.

Měňte příjem bílkovin. Bylo zjištěno, že vysoká konzumace živočišných produktů a diety s velmi vysokým obsahem bílkovin mohou přispět k tvorbě karcinogenních metabolitů v mikrobiotě, které mění imunitu. Spíše než jíst převážně maso, vejce nebo sýr se zkuste zaměřit na rozmanitost a jíst více rostlinných potravin pro bílkoviny, jako jsou namočené fazole, ořechy, semena a luštěniny.

Snižte výskyt toxinů ve vaší domácnosti používáním přírodních čisticích prostředků. Totéž platí pro produkty pro krásu nebo péči o pleť. Zkuste přejít na přírodní složky péče o pleť, jako je kokosový olej, které neobsahují agresivní chemikálie. Vyhněte se také antibakteriálním mýdlům.

Cvičte a zvládejte stres, abyste udrželi nízkou úroveň zánětu.

Zařaďte do svého jídelníčku tradiční potraviny šetrné ke střevům, jako je vývar z kostí, skvělý zdroj kolagenu, který pomáhá obnovovat střevní výstelku a zabraňuje propustnosti.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7306068/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat