Množství vápníku v těle ovlivňuje riziko srdečních chorob

Vápník může být dobrým sluhou, ale i zlým pánem. Pokud se vám jeho usazeniny nahromadí v tepnách, dojde k jejich zúžení a tím i omezenému krevnímu transportu přímo do srdce, což vás vystaví hrozbě kardiovaskulárního selhání. Chcete být varováni předem? Podstupte kalciový test!

Vápník je důležitý pro kosti a zuby. Tohle slýcháme už od dětství, stejně jako to, že jedno i druhé zpevňuje. Co ale jeho další funkce? Vždyť také podporuje normální funkce svalů, podílí se na nervových přenosech a přispívá ke správné srážlivosti krve. Víte, že v lidském těle mohou být vápníku až dva kilogramy? Otázkou ale je, kde přesně.

Když potřebný minerál škodí

Zmíněný minerál má hodně společného i se zdravím srdce, což by řekl asi málokdo. Právě proto lékaři dělají takzvané kalciové testy, které určují míru rizika kardiovaskulárních chorob. Ischemická choroba srdeční si každoročně vyžádá více životů než jakákoli jiná nemoc, přesto mnoho lidí neví, že je v ohrožení (1).

Náhled, který může změnit budoucnost

Tento neinvazivní screeningový test měří množství vápníku na stěnách tepen. Větší vápníkové usazeniny jsou známkou toho, že se zde usazuje plak, který v průběhu času tepny zužuje a blokuje. Zhoršená průchodnost omezuje krevní a kyslíkový transport přímo do srdce, přičemž významně narůstá i riziko krevních sraženin. Kalciový test na základě tohoto měření určí, zda vám v příštích deseti až patnácti letech může hrozit infarkt nebo mrtvice. A to je informace, která by vám rozhodně neměla zůstat skrytá. Mimochodem, ono kalciové vyšetření je vhodné také pro jedince potýkající se s vyšší hladinou škodlivého cholesterolu i arteriální hypertenzí (2). Co říkáte, necháte si na své tepny takto posvítit?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209964/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519037/






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat