Tyto návyky vám prodlouží život až o 20 let

Chcete znát osm posvátných návyků, díky kterým můžete žít až o dvacet let déle? Týkají se stravy, spánku, omezení utlumujících léků i pozitivních sociálních vazeb.

Lidé se na způsob, který by jim pomohl prodloužit život, snaží přijít již odnepaměti. Je to vlastně pochopitelné, protože o předčasný odchod na onen svět nestojí vůbec nikdo. Co se v tomto směru tedy dá udělat? Někdy jsou ty nejjednodušší věci opravdu nejúčinnější, domnívají se odborníci.

Žádné zbytečné složitosti

Jít cestou zcela obyčejných návyků? To je podle nedávné studie prezentované na výročním zasedání Americké společnosti pro výživu (American Society for Nutrition’s) ta nejlepší investice (1). Američtí vědci do svého výzkumu zahrnuli více než 700 tisíc veteránů, přičemž sledovali, jak se jejich délka života posunula na základě počtu zdravých zvyklostí, které si respondenti v průběhu bádání osvojili. Výsledkem byla prokazatelně delší existence, a to o 24 let u mužů a 21 let u žen. „Byli jsme sami opravdu překvapení z toho, kolik toho lze získat přijetím jednoho, dvou, tří nebo všech osmi faktorů zdravého životního stylu,“ připouští spoluautorka studie, kterou je specialistka zdravovědy Xuan-Mai T. Nguyen (2). Ta také upozorňuje na to, že čím dříve s nimi člověk začne, tím lépe. Jaké jsou tedy zásady této posvátné osmičky?

Dobře jíst, dobře spát a dobře vážit

Asi nejdůležitějším návykem je dle poznatků uvedeného průzkumu pravidelná fyzická aktivita. Měli bychom také přestat kouřit, udržovat si optimální tělesnou hmotnost a mít zdravou spánkovou hygienu. Klíčové je samozřejmě i dobré a vyvážené stravování, stejně jako výrazné omezení stresu. Brzdit je však nutné i s konzumací alkoholu a užíváním léků na útlum bolestí, s nimiž to prý moderní populace trochu přehání, protože je až příliš zneužívá. Posledním klíčovým návykem je vlastnictví pozitivních sociálních vztahů. Jen tak pro zajímavost – kolik těchto bodů splňujete vy?

Zdroje: (1) www.nutrition.org/N23/, (2) www.nypost.com/2023/07/24/these-8-habits-could-add-up-to-24-years-to-your-life-study/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat