Výhody odpoledních šlofíků

V rychlém a náročném životě může být problém najít si čas na odpočinek a načerpání nových sil. Ačkoli je zdřímnutí často spojováno s leností nebo nedostatkem produktivity, výzkumy ukazují, že zařazení krátkého šlofíka do každodenní rutiny může mít celou řadu přínosů pro naši fyzickou i duševní pohodu. Jaké výhody mají odpolední šlofíky?

Lepší bdělost a paměť

Jedním z nejvýraznějších přínosů šlofíků je jejich schopnost zvýšit bdělost a zlepšit výkonnost. Krátké zdřímnutí, obvykle v délce 20-30 minut, může pomoci potlačit pocit ospalosti, zvýšit soustředění a zlepšit udržení paměti, díky čemuž budete při plnění úkolů produktivnější a efektivnější. (1)

Během spánku mozek zpracovává a upevňuje informace získané během dne. Spánek poskytuje mozku příležitost k upevnění vzpomínek a zlepšení učení, což z něj činí účinnou pomůcku pro studenty a osoby vykonávající duševně náročnou práci. (2)

Fyzický odpočinek a podpora imunitního systému

Kromě duševních výhod podporují šlofíky také fyzickou revitalizaci. Krátké zdřímnutí může pomoci snížit únavu, svalové napětí a fyzickou zátěž, zejména těm, kteří se věnují fyzicky náročným činnostem nebo namáhavému tréninku. (3)

Dostatečný odpočinek hraje zásadní roli při podpoře silného imunitního systému. Regenerační spánek umožňuje tělu obnovovat a posilovat obranné mechanismy, což pomáhá bránit se infekcím a nemocem. (4)

Snížení stresu a lepší řešení problémů

Zdřímnutí může sloužit jako malé uvolnění od stresu každodenního života. Pokud si dopřejete čas na relaxaci a odpočinek, můžete zaznamenat snížení hladiny stresových hormonů, což vede k pocitu klidu a uvolnění. Odpolední šlofík může zlepšit kreativitu a schopnost řešit problémy. Během spánku může mozek vytvářet nová spojení a asociace, což vede k novým nápadům a řešením problémů. (5)

Jak si zdřímnout?

Snažte se zdřímnout si v rozmezí 20 až 30 minut, abyste se vyhnuli ospalosti a narušení nočního spánku. Zvažte své individuální spánkové potřeby a naplánujte si zdřímnutí na dobu, která vám nejlépe vyhovuje. Polovina odpoledne je často ideální dobou pro rychlé doplnění energie. Najděte si klidné a pohodlné místo, kde můžete relaxovat a odpočívat bez rušivých vlivů. (6)

Dlouhé podřimování může narušit noční spánek a způsobit, že se budete cítit ospalí. Každý už to určitě někdy s šlofíky přehnal a cítil se pak úplně nepoužitelně. Důležité je to s odpočinkem přes den nepřehnat. (7)

Zařaďte zdřímnutí do svého denního režimu, abyste maximalizovali jeho přínos a podpořili pravidelný režim spánku a bdění. Určitě se budete cítit lépe a odpočatě a bude se vám více chtít do náročnějších úkolů. (8)

Zdroje: (1-8) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/napping/art-20048319 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat