Káva škodí zubům mnoha způsoby

Že káva může zuby nehezky zabarvit, o tom jste jistě už párkrát slyšeli. Není to ale jediný důsledek její každodenní konzumace. Věděli jste, že může zvýšit riziko vzniku kazů?

Bez ohledu na váš postoj k tomu, zda je nejlepší snídaně slaná či sladká, šálek voňavé kávy bude pravděpodobně přítomen v obou scénářích. Ostatně, copak den může začít bez ní? Jenže tahle aromatická vzpruha s sebou může nést i dentální následky. A za rámeček si je nikdo nedá!

Nejde jen o změnu barvy

Dbáte o to, aby byl váš úsměv perleťově bílý jako z Hollywoodu? Tak přesně v tom vám lidově zvané černé zlato hází pomyslné klacky pod nohy. Obsahuje totiž třísloviny, které mohou zuby nehezky zabarvit. Kromě nich se v kávě ale nacházejí i kyseliny narušující zubní sklovinu, a nemluvě o kofeinu, který ústa doslova vysušuje, protože snižuje produkci slin, což zase vede ke zvýšenému riziku kazů (1). Káva j etedy skutečným dentálním nepřítelem. 

Kyselost vážně škodí

Pokud nemáte ve zvyku dávat si do kávy několik kostek cukru, jistě jste si všimli, že její čistá chuť bývá poměrně kyselá. A to je právě ten problém. Právě kyselá povaha kávy může mít na zuby korozivní účinek, neboť změkčuje sklovinu a doslova rozpouští její vnější vrstvu. Časté pití kávy proto způsobuje nepříjemnou citlivost zubů a ústní dutině celkově škodí (1). Ani tak se jí nehodláte vzdát? Pak se držte jisté důležité zásady.

Čištění zubů vyžaduje správné načasování

Pravděpodobně nejjednodušší způsob, jak zabránit škodlivým účinkům kávy na zdraví ústní dutiny, je čištění zubů před její konzumací, nikoli po ní. I když to může znít neintuitivně a nelogicky, je to ta správná cesta. Pokud si ústa přece jen chcete vyčistit až po kofeinové vzpruze, protože nemůžete vystát „kávový dech“, vyčkejte s tím alespoň 30 minut. Tento čas je prý nutný k tomu, aby se ústní dutina od kyselosti opět neutralizovala, díky čemuž sklovina nebude tolik náchylná k poškození (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9582577/, (2) www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2020.0205






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat