Další negativní účinek hormonální antikoncepce odhalen

Antikoncepční pilulky ženám i mužům poskytly volnost i pohodlí, ale to neznamená, že jsou dokonalé. Některé mají potenciální vedlejší účinky související s náladou a kvalitou života. A vědci zase bijí na poplach!

K nejčastějším vedlejším účinkům užívání antikoncepce patří krvácení mezi menstruacemi (to je častější u pilulek obsahujících pouze progestin), bolavá prsa, nevolnost nebo bolesti hlavy. Ovšem to zdaleka není všechno.

V nové průlomové studii (1) publikované ve vědeckém časopise Behavioral Brain Research vědci otestovali antikoncepci, aby vyhodnotili její vliv na úroveň stresu a na to, jak se ti, kteří pilulku užívají, zotavují z úzkostných pocitů. Akademici si pro tento účel pozvali 131 žen s průměrným věkem 20,5 let.

Antikoncepce negativně ovlivňuje odolnost vůči stresu

Aby vědci změřili „stresovou odolnost“ žen, sledovali jejich hladiny adrenokortikotropního hormonu během stresující události. Tento hormon může signalizovat změny úrovně stresu rychleji než známější stresový hormon kortizol. Ženám také ve vypjaté situaci byla odebrána krev. Ihned poté se všechny účastnice na 15 minut přesunuly ke skupinovým aktivitám, jako jsou deskové hry, společné zpívání, skupinová konverzace a podobně. To mělo podpořit uvolnění úzkosti, neboť sociální interakce je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit hladinu stresu (1).  

Zrádné pilulky pomáhají i škodí

Výsledky ukázaly, že 15 minut společenské aktivity snížilo hladiny stresového hormonu u žen, které neužívaly antikoncepční pilulky. U těch ostatních se tak nestalo, z čehož se dá odvodit, že ty malé tabletky z blistru snižují odolnost vůči stresu. V této studii je však důležité si uvědomit, že vědci nespecifikovali konkrétní antikoncepční pilulky použité v experimentu. Mohly být kombinované či pouze s obsahem progestinu, kdo ví (1).

Každopádně je zajímavé, že ve skupině žen, které neužívaly antikoncepci, měření prokázala lepší zotavení ze stresu v určitých fázích menstruačního cyklu, konkrétně v sekreční (také známé jako luteální) fázi. Tato zjištění tak jednoznačně ukazují, proč může být odolnost vůči stresu náročnější, pokud preferujete tento typ ochrany proti početí nebo procházíte určitými fázemi svého cyklu (1).

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432823002681







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat