Ospalosti po obědě je možné předejít

Každý den je to stejné. Zasednete k polednímu jídlu, a i když si po něm dáte kávu, přepadne vás letargie a chuť si zdřímnout. Proč se to děje a jak být více vitální? Tyhle tipy nezklamou!

Letargie se vyvíjí v důsledku náhlých změn hladiny cukru v krvi v těle. Biologickým důvodem je adenosin, chemická látka v mozku, která napomáhá spánku večer, ale bohužel i po obědě. Tento stav se nazývá postprandiální ospalost (lat.: post prandium = po jídle). Dá se tomu předejít? Výživoví poradci mají jasno.

Zkontrolujte jídelníček

Místo smažených jídel, pizzy a hamburgerů preferujte grilované kuře, více zeleniny a saláty; všechny pomáhají zlepšit náladu a celkové zdraví. Pokud pociťujete odpolední ospalost, obecně se doporučují potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou vejce, čočka, quinoa, tvaroh, arašídy, mandle, tofu, mléko a zelený hrášek – podporují bdělost a pocit sytosti po delší dobu, čímž nedochází k markantním výkyvům hladiny cukru v krvi.

Vyhýbejte se sacharidům

Vyhýbání se sacharidům při obědě je velmi užitečné. Vědci totiž zjistili, že spánek s rychlým pohybem očí (REM) je podpořen stravou s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a sacharidů (1), tedy sladkostí i těstovin. Přesto platí, že sacharidy jsou součástí vyvážené stravy a měly by být zařazeny ve formě celozrnných výrobků, ovoce nebo čerstvé zeleniny.

Hlídejte příjem vlákniny

Ospalost a únava po jídle poukazují i na špatné trávení. Je tomu tak proto, že slezina, slinivka a žaludek mají potíže zpracovat a přeměnit potravu na živiny. Dávejte přednost menším porcím, nepřejídejte se, denně konzumujte nejméně 25 g vlákniny (najdete ji v celozrnném pečivu, celozrnné mouce, obilných vločkách, knäckebrotu, sypaném müsli, celozrnném kuskusu či rýži natural), pracujte na snižování stresu, dostatečně spěte a zkuste si i zacvičit.

Lehněte si na břicho, dlaně položte vedle žeber, s nádechem je jemně zatlačte do země, zapojte zádové svaly a zvedejte se jen hrudníkem. Ramena tlačte od uší a protahujte se za temenem hlavy. V pozici se pětkrát nadechněte a vydechněte. Tento cvik jako jeden z mnoha podporuje trávení a otevírá hrudník.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015038/, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat