Nejčastější chyby při domácím měření krevního tlaku

Domácí tlakoměr je velice šikovná věcička. Máte ho i vy? Co když si ale tlak neměříte správně? Problémem může být plný močový měchýř, nerovná záda i překřížené nohy.

Mít přehled o hodnotách svého krevního tlaku vůbec není na škodu. Arteriální hypertenze, která postihuje více než 30 procent dospělé populace na celém světě (1), může způsobit „přepracování“ srdce, neboť vyvíjí příliš velký tlak arteriální stěny, což je časem poškodí. Tento stav podstatně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění i selhání ledvin. Je-li tlak naopak nízký, člověk cítí zase mdloby a nevolnost, přičemž je zmatený a sužuje ho nutkání na zvracení. Víte, jaký je ten váš?

Správně se změřit je kus umění 

Je jasné, že neustále docházet k lékaři jen proto, aby změřil tlak, tak úplně nejde. Právě proto si mnozí pořizují domácí tlakoměr, který hodně věcí usnadní. Problémem ale je, že ho řada lidí nepoužívá správně, proto jsou výsledné hodnoty nepřesné. Jaké chyby jsou vůbec nejčastější?

Testování s plným močovým měchýřem

Zní to možná nelogicky, ale i plný močový měchýř je při tomto testování na obtíž, protože na něj ledviny reagují určitým způsobem, což krevní tlak může změnit (2). Naprostou nutností a zárukou skutečně reálného výsledku je proto návštěva toalety těsně před měřením. To jste věděli? Kde ještě je pomyslný kámen úrazu?

Překřížené nohy jsou špatně

Pokud si krevní tlak vyhodnocujete doma, dejte si pozor na polohu, v níž to děláte. Ideální je sezení na židli třeba u kuchyňského stolu. Jde tu hlavně o rovná a opřená záda, ale také nohy. Ty by měly být obě na podlaze, protože jejich překřížení vede ke stlačování tepen a omezení průtoku krve, kvůli čemuž by vám tlakoměr mohl poskytnout falešně vysoké údaje. A nezapomeňte si vyhrnout rukáv, i oblečení tu klade překážky!

Kávu raději až po

„Před měřením krevního tlaku musíte být v naprostém klidu. Je důležité, abyste předešlou půlhodinu necvičili, nekouřili ani nepili kofein,“ upozorňuje americký kardiolog Ronald Grifka. Takže jakoukoli fyzickou aktivitu, kávu a cigaretku si nechte až na potom, ano?

Zdroje: (1) www.paho.org/en/campaigns/world-hypertension-day-2020, (2) www.wellandgood.com/mistakes-when-measuring-blood-pressure/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat