Dejte šanci kávě bez kofeinu

Káva se stala nedílnou součástí naší každodenní rutiny. Pro ty, kteří hledají hřejivý nápoj bez přísunu kofeinu je fantastickou alternativou káva bez kofeinu. Proč si ji vybrat a jak ji zařadit do vaší každodenní rutiny?

Přednosti pro zdraví kávy bez kofeinu

Káva bez kofeinu se vyrábí tak, že se z kávových zrn odstraní značná část obsahu kofeinu, přičemž se zachová velká část chuti a aroma. Tento proces zajišťuje, že si milovníci kávy mohou stále vychutnávat svůj oblíbený nápoj bez povzbuzujícího účinku kofeinu. Všechny metody zbavování se kofeinu se snaží snížit obsah kofeinu na přibližně 2–5 % toho, co se obvykle nachází v běžné kávě. (1)

Citlivost na kofein se u každého člověka liší. Pro ty, kteří jsou náchylní k úzkosti, nervozitě nebo trémě způsobené kofeinem, představuje káva bez kofeinu uklidňující variantu, která tyto nežádoucí pocity nevyvolává. Kofein může také svými povzbuzujícími účinky narušit spánek, zejména pokud je konzumován před spaním. Někteří lidé dokonce pociťují po konzumaci kofeinu žaludeční a střevní potíže. Káva bez kofeinu může být šetrnější k žaludku, takže je lepší volbou pro osoby s citlivým trávicím systémem. (2)

Některé studie naznačují, že káva bez kofeinu může mít pozitivní vliv na zdraví srdce. Konzumace kávy bez kofeinu je spojena s nižším rizikem některých srdečních onemocnění. Pokud už nějaké problémy se srdcem nebo vysokým krevním tlakem máte, měli byste si dávat dvojnásobný pozor na to, kolik kávy denně vypijete. Pokud si nejste jisti, jaké množství je optimální, poraďte se se svým lékařem. (3)

Zařazení kávy bez kofeinu do vašeho životního stylu

Káva bez kofeinu je skvělá pro lidi, kteří mají rádi uklidňující ranní rituál s šálkem teplé kávy, ale chtějí se vyhnout kofeinu. Odpolední popíjení kávy bez kofeinu vám zase může poskytnout jemné povzbuzení, aniž by narušilo váš spánek později večer. Dokonce si nemusíte odpouštět ani různá společenská setkání spojená s konzumací kávy. Pokud jste například v kavárně s kamarádkou, nemusíte si pití kávy odpouštět, i když zrovna nechcete konzumovat kofein. (4)

Zrnková káva bez kofeinu je dostupná v různých chuťových variantách a s různým původem, což vám umožní prozkoumat širokou škálu chutí. Kávu bez kofeinu si můžete vychutnávat jak doma, tak i v kavárně. V druhém případě můžete vyzkoušet i různé ochucené kávy, jako je vanilková, čokoládová a karamelová. (5)

Zdroje: (1) www.healthline.com/nutrition/decaf-coffee-good-or-bad#Health-benefits-of-decaf-coffee, (2) www.healthline.com/nutrition/decaf-coffee-good-or-bad#Health-benefits-of-decaf-coffee, (3) www.healthline.com/nutrition/decaf-coffee-good-or-bad#Health-benefits-of-decaf-coffee, (4-5) Názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat