Kvalita spánku se odvíjí od teploty v ložnici

Máte v ložnici okolo 20 stupňů Celsia? Pokud ne, váš spánek může být nekvalitní a zdravotně neúčinný. Tady je znát každý stupeň navíc!

Dalo by se říct, že spánek je úplně obyčejná věc. Ostatně, člověk si přece jen lehne a zavře oči, může snad být něco jednoduššího? Pravdou ale je, že spánkovou poruchou trpí třetina celosvětové populace, což jsou miliony lidí (1). To je více než nepříjemné, protože nekvalitní noční odpočinek bývá spojován s větším rizikem obezity, diabetu, arteriální hypertenze, kardiovaskulárních chorob a duševních poruch. Jde tedy o velmi akutní problém. Odkud ale pramení?

Židle a prášky jako zhouba?

Odborníci se shodují v tom, že hlavní příčinou je sedavý životní styl, k němuž dnešní populace tíhne. Velkou část viny má také užívaní některých léků, stejně jako stres, alergie, astma, konzumace alkoholu a chronická bolest, která znemožňuje nalezení té správné polohy. Spánkovým poruchám kupodivu přeje také nesprávná teplota ložnice. Vy víte, jak nastavit termostat?

Klima tak akorát

Podle vědeckého zjištění publikovaného v magazínu Science of the Total Environment (2) je spánek nejúčinnější, nejkvalitnější a nejklidnější, pokud se klima v místnosti pohybuje okolo 20 stupňů Celsia. Tento závěr vzešel z dlouholetého pozorování 50 respondentů a analýzy 11 tisíc nocí. Kromě toho autoři průzkumu přišli na to, že když teplota ložnice vystoupá na 25 stupňů Celsia, spánek se zhorší minimálně o 10 procent. „Naše výsledky jen zdůrazňují, že potenciál nočního odpočinku lze výrazně zlepšit pouhou optimalizací domácího tepelného prostředí,“ upozorňuje jeden z hlavních autorů studie, kterým je vědecký výzkumník Amir Baniassadi působící na Harvardově  univerzitě (3). Ten nepopírá, že co se týká teploty, může tu padnout partnerská kosa na kámen, protože co preferuje jeden, to nesnese druhý. Ideální řešení? Prý oddělené ložnice a noční separace!

Zdroje: (1) www.business-standard.com/article/current-affairs/one-third-of-world-s-population-suffers-from-sleep-disorders-experts-123031700654_1.html, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969723042468?via%3Dihub, (3) www.nypost.com/2023/08/28/the-perfect-temperature-to-increase-sleep-decrease-stroke-risk-experts/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat