Sebedestruktivní chování pramení ze strachu

Úzkost nám může bránit ve zdravém a šťastném životě. Které návyky jsou typické pro úzkostné lidi?

Často se říká, že strach je špatný rádce. Není to tak jednoduché, koneckonců z evolučního hlediska je strach vlastně přesným opakem: průvodcem, který nás má varovat před nebezpečím. Problém spočívá v tom, že náš mozek se od doby, kdy jsme museli utíkat před šavlozubými tygry, nijak výrazně nevyvinul. Může se tedy stát, že na blížící se výlet nebo stresovou situaci v práci zareaguje stejně alarmujícím dramatem jako na nebezpečí od smrtelně velké kočky. A takové obavy nás mohou vést k rozvoji nezdravých návyků, které nám život ještě více ztěžují.

Alkohol, jídlo nebo sociální média

Když se otupíme látkami, které se mohou stát návykovými, je to často důsledek traumatu nebo strachu. Takové strategie zahrnují nadměrné pití nebo užívání jiných drog, emocionální nebo záchvatovité přejídání, ale také trávení hodin procházením sociálních sítí nebo online nakupováním. Tedy činnosti, které nám rychle dodají vysokou dávku dopaminu. Často si takové zvyky představujeme jako závislosti a nemoci, ale mohou být příznakem hlubších problémů, především strachu.

Říkat ano, myslet ne

Strach z odmítnutí nebo z toho, že budeme úplně sami, nás může přimět k obavám sdělit své skutečné názory nebo své skutečné pocity nebo myšlenky. Říkáme ANO i na věci, které opravdu nechceme dělat. Nebo NE něčemu, co chceme, protože se bojíme negativních důsledků.

Prokrastinace

Úzkostliví lidé mají často silnou potřebu kontroly. Vše plánují velmi přesně a vytvářejí podrobné seznamy úkolů. Může se však stát, že se jim přesto nepodaří začít s realizací. Prokrastinují ze strachu, že věci nepůjdou tak, jak chtějí. Tato nejistota může lidi s úzkostí paralyzovat do té míry, že prakticky nic nedělají. Což zase může zvýšit úroveň utrpení – začarovaný kruh.

Perfekcionismus

Sklon k perfekcionismu mohou mít i ti, kteří jsou sužováni strachy. Obáváme se, že nejsme dost dobří, klademe si nereálné cíle a jsme velmi sebekritičtí, když něco neděláme dokonale. Dramatizujeme maličkosti a předpokládáme, že když uděláme chybu, svět se zhroutí.

Co můžete dělat, jakmile poznáte tyto úzkostné návyky

Rozpoznání problematického chování je důležitým prvním krokem. V akutní chvíli strachu nebo stresu se můžete pokusit uzemnit své tělo. Soustřeďte se na svůj dech, udělejte pár kroků, věnujte pozornost tomu, co můžete vidět, cítit nebo ochutnat. To vám může pomoci se trochu uklidnit, abyste byli schopni myslet trochu jasněji a méně ovládaní strachem. V mnoha případech je však dobré vyhledat terapeutickou pomoc, abyste se dostali k tomu, co způsobuje vaše obavy, a nalezli řešení, která vám pomohou dlouhodobě.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Self-destructive_behavior, www.positivepsychology.com/self-sabotage/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat