Spánková hygiena pro dobrý spánek

Spánková hygiena označuje soubor praktik a návyků, které mohou pomoci zlepšit kvalitu a délku spánku a předcházet nespavosti. Dobrá spánková hygiena může vést k lepšímu spánku, zvýšené denní bdělosti a celkově lepší pohodě.

Spánková hygiena jsou návyky na podporu dobrého a klidného spánku. Tyto postupy mají za cíl zlepšit kvalitu a délku spánku a také snížit pravděpodobnost poruch spánku a poruch souvisejících se spánkem, jako je spánková deprivace.

Spánková hygiena je nezbytná pro udržení celkového zdraví a pohody, protože dostatečný a regenerační spánek je zásadní pro fyzické a duševní zdraví.

Co je správná spánková hygiena

Pokud potřebujete v oblasti spánkové hygieny trochu poradit, máme pro vás několik tipů na hygienu spánku a přírodních pomůcek, které vám pomohou získat klidný noční spánek.

Držte se konzistentního spánkového plánu

Snažte se chodit spát a probouzet se každý den ve stejnou dobu, a to i o víkendech. To pomáhá regulovat vaše vnitřní hodiny těla a podporuje lepší spánek.

Vytvořte si rutinu před spaním

Vytvořte si relaxační rutinu před spaním, abyste svému tělu dali najevo, že je čas skončit. To může zahrnovat činnosti, jako je čtení knihy, teplá koupel nebo nácvik relaxačních technik.

Udělejte si pohodlné prostředí pro spánek 

Zajistěte, aby vaše ložnice byla chladná, tmavá a tichá. Zvažte použití zatemňovacích závěsů, špuntů do uší nebo zařízení na bílý šum, abyste zablokovali jakékoli rušivé prvky. Investujte do pohodlné matrace a polštářů, které podpoří vaši polohu při spánku. Můžete tak předejít nepohodlí a zlepšit kvalitu vašeho spánku.

Omezte vystavování se obrazovkám před spaním

Modré světlo vyzařované obrazovkami může rušit váš spánek. Vyhněte se používání elektronických zařízení, jako jsou chytré telefony, tablety a počítače, alespoň hodinu před spaním.

Dávejte si pozor na to, co jíte a pijete

Před spaním se vyhněte velkým jídlům, kofeinu a alkoholu. Tyto látky mohou narušit váš spánkový režim a způsobit nepohodlí.

Snížením příjmu tekutin před spaním můžete minimalizovat noční probouzení na toaletu.

Pravidelně cvičte

Pravidelná fyzická aktivita během dne může podpořit lepší spánek. Snažte se však vyhnout intenzivnímu cvičení těsně před spaním, protože to může ztížit usínání.

Omezte denní spánek

Zatímco krátké zdřímnutí může být prospěšné, dlouhý nebo nepravidelný denní spánek může narušovat ten noční.

Zvládejte stres

Vysoká hladina stresu a úzkosti může narušit spánek. Cvičte relaxační techniky, jako je meditace, hluboké dýchání nebo jóga, které vám pomohou snížit stres před spaním.

Vyhněte se sledování hodin

Máte-li potíže s usínáním, neustálé sledování času může ještě zvýšit váš stres. Abyste tomuto předešli, odstraňte hodiny z dohledu.

Buďte co nejvíce na přirozeném světle během dne

Vystavení přirozenému světlu během dne může pomoci regulovat cyklus spánku a bdění vašeho těla. Travte čas venku nebo mějte roztažené závěsy, abyste získali trochu denního světla.

Pamatujte, že potřeby a preference spánku každého člověka se mohou lišit. Je nezbytné najít takovou rutinu spánkové hygieny, která vám nejlépe vyhovuje.

Pokud máte neustále problémy se spánkem, přestože dodržujete dobrou spánkovou hygienu, zvažte konzultaci se zdravotníkem, abyste vyloučili jakékoli základní poruchy spánku nebo zdravotní problémy.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat