Nedostatek vápníku jako běžný podzimní jev

Nechybí vám vápník? Vzhledem k aktuálnímu ročnímu období je to dost pravděpodobné. Neberte jeho příjem na lehkou váhu, jeho nízká hladina podporuje rozvoj cukrovky, rakoviny i paradontózy.

Sychravo, déšť, brzké stmívání a nízké teploty. Ukázkový podzim je tady. A spolu s ním i riziko vápníkového deficitu. Ono se to možná jeví jako banalita, ale opak je pravdou.

Málo slunce, málo výživy

Vitamin D se v těle samovolně vytváří vlivem slunečního záření. Uvádí se, že když se mu člověk vystaví na 15 až 30 minut denně, v ideálním případě dopoledne či navečer, kdy není tolik intenzivní a pro kůži škodlivé, má o optimální dávku potřebného déčka postaráno. A teď se podívejte z okna – po hřejivém slunečním zprostředkovateli ani památky! A to je přesně ten důvod, proč nás podzim o vápník v podstatě okrádá. Jistě, dá se to dohnat vyváženou stravou a konzumací jeho bohatých potravinových zdrojů. Ale sáhněme si do svědomí – kdo z nás ty tučné ryby, ovesné vločky, tofu, obiloviny, hovězí játra, mléčné výrobky, vejce, fíky a mandle pravidelně jí? Doporučená denní dávka vápníku pro dospělé ve věku 25–51 let je přitom 1 000 mg, a to pro ženy i muže.

O zdravotní i kosmetické nepříjemnosti není nouze

Běžné příznaky nízké hladiny uvedené živiny zahrnují chmurnou náladu a tendence k depresím. Pokud vám optimismus dávno došel, možná, že vítr vane právě odtud. Vápníková absence se projevuje i svalovými křečemi, zapomnětlivostí, necitlivostí v končetinách i jejich brněním, lámavostí nehtů, křehkostí kostí i nadměrným vypadáváním vlasů (1). A toto jsou vlastně jen aktuální neduhy. Budoucnost může přinést i daleko horší věci.

Rakovina, nebo parodontóza? I to se může stát

Dlouhodobý nedostatek vápníku bývá spojován s rozvojem diabetu, kardiovaskulárních onemocnění, autoimunitních poruch, rakoviny, paradontózy a psoriázy, přičemž podstatně i zvyšuje riziko nákazy chřipky (2). Jeho zodpovědný příjem je tedy opravdu klíčový. Pokud ho nečerpáte z potravin, vezměte za vděk alespoň doplňky stravy s jeho obsahem.

Zdroje: (1) www.healthline.com/health/calcium-deficiency-disease, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15860041/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:56
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat