Účinné těhotenské domácí léky na nachlazení

Léčba čehokoli je v těhotenství trochu problematická, protože ne všechny léky se v tomto požehnaném stavu mohou užívat. Co z domácích zásob zabírá na nachlazení? Vsaďte na ananas, kurkumu a kuře.

K podzimu patří nejen přírodní barevné scenérie a padající listí, ale bohužel také nachlazení, které je pro toto roční období typické. Jeho běžné příznaky zahrnují škrábání v krku, ucpaný nos, rýmu, kýchání, kašel, únavu i zvýšenou teplotu (1).

Nastávající maminky v ohrožení!

Dospělého může popsaná svízel postihnout dvakrát až třikrát „za sezonu“, ale v těhotenství to klidně bývá i vícekrát. Imunitní systém gravidní ženy je totiž méně odolný, protože se soustředí na plod a jeho bezpečí (2). V kombinaci s hormonálními a fyzickými změnami je nachlazení skutečně nepříjemnou záležitostí. Za normálních okolností by si člověk došel do lékárny pro nějaké prášky, ale těhotenství mění pravidla hry a samozřejmě i léčbu, protože jen málo medikamentů se v radostném očekávání schvaluje a doporučuje. Přichází tedy řada na přírodní prostředky, které přinesou úlevu a miminku neublíží.

Hydratace jako spása

Možná vás to překvapí, ale prvním účinným „léčivem“ jsou obyčejné tekutiny. Zatímco pití teplých nápojů zmírňuje rýmu, bolest v krku, zimomřivost i únavu, chladnější nápoje pokojové teploty zabírají zase na kašel a obtěžující kýchání (3). Tedy alespoň takový názor mají vědci, kteří se opírají o poznatky svých studií.

Kuřecí polévka je doslova na předpis

Na silný kuřecí vývar přísahaly už naše babičky. Co je na této polévce tak zázračného, to chápe už i moderní věda. Ta vypátrala, že její konzumace inhibuje určité imunitní reakce, což příznaky běžného nachlazení pomáhá minimalizovat (4). Chce to tedy extra velkou porci.

Ananas také účinkuje

Až už je v celku či tekuté džusové formě, ananas obsahuje aktivní složku zvanou bromelain. Ta kromě toho, že působí proti zánětům i kašli, také zmírňuje bolest v krku i přetížení dýchacích cest (5). I přes toto cizokrajné ovoce tedy vede cesta ke zlepšení nepříznivé zdravotní situace. Stejně jako přes závor (6 ) a kurkumu (7), neboť obě tyto potraviny mají antivirovou, antibakteriální a antioxidační sílu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152197/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152197/, (3) www.researchgate.net/publication/23790050_The_effects_of_a_hot_drink_on_nasal_airflow_and_symptoms_of_common_cold_and_flu, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11035691/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5176060/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4022204/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat