Přírodní úleva od bolesti kolen

Vedle bolestí zad je bolest kolena jednou z nejčastějších stížností jak u starších dospělých, tak u mladších sportovců. Zranění kolena jsou jednou z běžných příčin bolesti kolen, ale nemusíte spadnout, zakopnout nebo se dostat do nějakého typu nehody, abyste si kolena poranili. Jak zmírňujete bolesti kolen? 

Bolest kolen popisuje jakýkoli typ nepohodlí, které postihuje kolena, jako je citlivost a pulzování. Je běžné, že bolest kolena je také doprovázena dalšími příznaky, jako jsou otok kolem kolena, nepohodlí, které se zhoršuje při chůzi, dřepu nebo jiném cvičení, neschopnost nést váhu na koleno, ztuhlost a snížená schopnost pohybovat kolenem, jako je obtížné narovnání a ohnutí kolena, obecně snížený rozsah pohybu nohou, neobvyklé zvuky při pohybu kolena, jako je praskání nebo křupání.

Kromě konvenční léčby mohou v určitých případech pomoci i přírodní postupy. Protože je pohybový aparát složité ústrojí, je vždy důležité jakoukoliv bolest a možné způsoby léčby konzultovat s lékařem.

Cvičení a čas na zotavení

Slabé svaly a ztuhlost jsou dva z hlavních problémů spojených se zraněními kolen. Takže i když je cvičení důležité pro udržení zdravých kolen, musíte také dostatečně odpočívat a dát tělu čas na uzdravení. Někteří lidé si budou muset dát pauzu od většiny cvičení na několik týdnů, aby si vyléčili poškozené koleno, nebo alespoň na určitou dobu omezit činnosti s velkým dopadem. Než vyzkoušíte drastičtější léčbu, zjistěte, zda vám pomůže dát si pár dní pauzu.

Cvičení s malým negativním dopadem je nejlepší pro lidi s chronickou bolestí kolene. Jedná se například o plavání, vodní aerobik, svižná chůze, kruhový trénink, cyklistika nebo jóga.

Fyzioterapie

Pokud trpíte ztrátou flexibility v kolenou nebo jiná omezení, která ovlivňují vaši schopnost pohybu, je dobré spolupracovat s fyzioterapeutem, který vám může pomoci s kondicí a zotavením. Terapeut vám může pomoci postupně budovat sílu v dolní části těla a také pracovat na dosažení správné formy, aby se snížilo riziko budoucích zranění. 

Dobrá obuv, vložky a v případě potřeby kolenní ortéza

Obecně platí, že lidé s bolestmi kolen by se měli snažit vyhnout nošení sandálů, žabek, lodiček a vysokých podpatků. Tyto typy obuvi nejsou příliš podpůrné a mohou zhoršit bolesti zad, kolen nebo kyčlí.

Pokud vás při cvičení bolí koleno a máte podezření, že k problému mohou přispívat vaše boty, je užitečné navštívit běžecký obchod a promluvit si s odborníkem o vašem konkrétním postoji, kroku a potřebách. Můžete si nechat udělat bezplatný jednoduchý test, který určí, které typy bot jsou nejlepší pro vaše držení těla a chůzi. 

Protizánětlivá dieta

Konzumace protizánětlivé stravy bohaté na živiny je pro celkové zdraví kloubů důležitá z několika důvodů: pomáhá vám udržet si zdravou váhu (což snižuje zátěž kloubů), snižuje zánět, zlepšuje regeneraci po cvičení a snižuje pravděpodobnost, že se u vás rozvine artritida nebo osteoporóza.

Jezte hodně ovoce a zeleniny, zejména těch s vysokým obsahem vitaminu C, síry a antioxidantů. Získejte omega-3 mastné kyseliny z divokých ryb, drůbeže chované na pastvě nebo fermentovaných mléčných výrobků a vejec.

Zařaďte do svého jídelníčku zdravé tuky, jako je kokosový olej, olivový olej, ghí, máslo z trávy, avokádo, ořechy a semínka.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507884/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26554281/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat