Když infarkt, tak v pondělí, potvrzují vědci

A zase má začátek pracovního týdne škraloup. Zprávy tvrdily, že pondělí je nejběžnějším dnem v týdnu pro lidi, kteří mají být přijati do nemocnice s život ohrožujícím infarktem! Je příčinou zvýšený stres z návratu do práce?

Podle výzkumu (1) představeného na konferenci Britské kardiovaskulární společnosti (BCS) v Manchesteru se vážné infarkty pravděpodobněji objevují v pondělí – ve srovnání s jinými dny v týdnu. Přišli na to lékaři z Belfast Health and Social Care Trust a Royal College of Surgeons v Irsku, kteří zkoumali záznamy 10 528 pacientů přijatých do nemocnic na celém ostrově Irska (včetně Irské republiky a Severního Irska).

Pomoc, cítím bolest na hrudníku

Tito pacienti byli hospitalizováni mezi lety 2013 a 2018, a to pro nejzávažnější typ infarktu, známý jako infarkt myokardu. K němu dochází, když se hlavní koronární tepna, která dodává krev do vašeho srdce, zcela zablokuje. Bez okamžité péče bývá fatální.

Přirozený biorytmus, tedy kolísání aktivity a bdělosti

Vědci zjistili, že na začátku pracovního týdne došlo k výraznému nárůstu srdečních záchvatů, přičemž přesný důvod tohoto efektu je tak trochu záhadou. Přechozí teorie však pravděpodobnost srdečních záchvatů na začátku týdne spojily s cirkadiánním rytmem těla, který řídí naše cykly spánku a probuzení. Vstanete, rychle se snažíte fungovat a pro srdce je to zátěž.

Práce? Už zase?

Přesný mechanismus pro tyto variace není znám, ale předpokládá se, že společně s cirkadiánním rytmem sehrává roli zvýšený stres z návratu do práce. Ten vede k navyšování hladiny stresového hormonu kortizolu, který je spojen s vyšším rizikem infarktu. I proto kardiolog Jack Laffan, který výzkum vedl, odhadl, že příčina je nejspíš multifaktoriální.

Zároveň se sluší uvést, že ačkoli srdeční infarkty přicházejí na začátku týdne, neznamená to, že k nim nemůže dojít třeba ve středu či v pátek. Ať už je to pondělí, úterý nebo jiný den v týdnu, srdeční kolapsy jsou jednou z nejčastějších lékařských událostí, se kterou se záchranáři obvykle setkávají v časných ranních hodinách.

Zdroje: (1) www.heart.bmj.com/content/109/Suppl_3/A78 - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat