Podzimní zhoršení alergie je normální

Máte pocit, že se vám s příchodem podzimu ta zpropadená alergie ještě zhoršila? Proč to tak je a čím se její obtěžující symptomy dají zmírnit?

Ranní přízemní mrazíky, nízké teploty, brzké stmívání a častý déšť. Takový je podzim, na který se i přes tato negativa těší každý alergik. Důvod je jasný – příroda se pomalu připravuje k zimnímu spánku a venku už nic moc nekvete, což slibuje úlevu od veškerých alergických symptomů. Jenže takhle to funguje jen v ideálním světě. A ten náš to bohužel není.

Kapky a kapesníky jako povinná výbava

Že teď trochu více pofukuje, toho si samozřejmě nejde nevšimnout. A právě to je ten problém. „Největším alergickým viníkem je vítr, který výrazně zvyšuje koncentraci zrnek pylu v ovzduší a zejména lehčí pylová zrna dřevin dokáže odnést až několik kilometrů daleko,“ vysvětluje americká alergoložka Cecilia Nguyen (1). „Nezáleží na tom, kde přesně se venku nacházíte, ve větrných dnech pyl létá všude kolem,“ dodává tato odbornice. Moc tomu nepomáhají ani probíhající práce na zahradě, které za vás nikdo jiný neudělá.

Roušku nejen při covidu

„Pokud jste alergik, při hrabání listí doporučuji nosit roušku, protože se do vzduchu víří nejen pyl, ale i plísně, což vaše symptomy může podstatně zhoršit,“ radí jmenovaná lékařka Cecilia Nguyen s tím, že v interiéru vám může ulevit zase vysoce výkonná čistička vzduchu. Ovšem i jisté změny stravování mohou padnout na úrodnou půdu. Nechystáte se zrovna na nákup? Připište si čistě pro jistotu na seznam i tyto potraviny.

Libo rajče, nebo cibuli?

Ano, existují přírodní poklady, které alergické příznaky dokážou trochu zkrotit. Jsou účinné a běžně dostupné, tak s chutí na ně. Jedná se hlavně o cibuli, papriku, petržel, kiwi, ananas, tučné ryby a kefír (2). V tomto směru může zafungovat i zázvor, kurkuma, citron, pomeranč a obyčejné rajče (3). Při alergii je důležitý i pitný režim, neboť pomáhá udržet histaminovou reakci pod kontrolou (4).

Zdroje: (1) www.intermountainhealthcare.org/blogs/why-are-my-allergies-worse-in-the-fall, (2) www.webmd.com/allergies/features/foods-fight-allergies, (3) www.healthline.com/health/seasonal-allergies-best-foods#Last-word, (4) www.culliganontario.com/blog/can-drinking-water-help-my-allergies/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat