Světelná terapie proti podzimnímu splínu

Jak se dny zkracují, mnoho lidí cítí splín a únavu. Nejen s nimi může účinně pomoci světelná terapie.

Světelná terapie je procedura, která se používá zejména při zimních depresích a obecných problémech se spánkem. Nicméně použití speciálních světelných zdrojů by mělo být chápáno jako součást holistické léčby, která je předem koordinována lékaři.

Světelná terapie je v zimním období založena na zvýšené produkci spánkového hormonu melatoninu. Ten způsobuje, že se mnoho lidí cítí pomalí, unavení, smutní nebo jednoduše apatičtí. K ošetření je potřeba lampa s denním světlem, která kompenzuje nedostatek přirozeného denního světla.

Na co použít světelnou terapii

Světelnou terapii lze využít u různých onemocnění. Prosadila se především v léčbě tzv. zimní deprese. Jedná se o sezónní depresi, ke které dochází pouze v důsledku nedostatku denního světla během zimních měsíců. V tomto případě může radiační světelná terapie pomoci dát pacientům opět více energie.

Světelná sprcha, jak se také světelné terapii říká, má přímý vliv na naše biologické hodiny. Když se na podzim dny zkracují nebo mají lidé nepravidelný denní a noční rytmus kvůli práci na směny, tělo uvolňuje více melatoninu. Hormon spánku způsobuje zvýšenou únavu a může vést k depresi, zejména v zimě, kdy je málo přirozeného denního světla. Melatonin je také úzce spojen se serotoninem. Když padne tma, hormon štěstí je tělem přeměněn přímo na melatonin. Jelikož má serotonin pozitivní vliv na naši náladu, přeměna vede ke zvýšené nebo předčasné únavě a horší náladě. 

Jak funguje světelná sprcha

Prostřednictvím světelné terapie, ke které se používají speciální přístroje pro světelnou terapii. Tak je možné získat vyšší hladinu serotoninu a lepší rovnováhu vnitřních hodin.

Terapie funguje za podmínky, že světlo je absorbováno primárně přes sítnici oka. To znamená, že se dostane do oblasti mozku, která je zodpovědná za cirkadiánní rytmus. Vzhledem k tomu, že naše pokožka může velmi citlivě reagovat na UV záření, mají přístroje světelné terapie UV filtr.

Pro účinnou terapii potřebujete přístroje o síle minimálně 2500 luxů. Běžná žárovka dosahuje hodnot 300 až 800 luxů. Světelná sprcha se vyznačuje rozptýleným světlem se širokým spektrem, které je podobné běžnému slunečnímu záření.

Zařízení umístěte ve vzdálenosti půl metru až metru od očí. Zatímco s menším přístrojem byste si na jedno ošetření měli naplánovat až dvě hodiny, větší světelné plochy mohou mít pozitivní vliv na vaše zdraví již po půl hodině.

Nejvhodnější doba pro použití je ráno do cca 8.00, protože tělo během této doby uvolňuje více melatoninu a my chceme začít den s energií. Po celou dobu aplikace se nemusíte dívat očima přímo do světla. Stačí pár sekund za minutu.

Terapie se zpravidla provádí asi týden. Dodatečnou aplikaci večer lze přidat, pokud si všimnete, že máte večer málo energie a na podzim nebo v zimě jste vždy do 20.00 unavení.

Po dvou až pěti dnech byste měli zaznamenat pozitivní účinky. Pokud tomu tak není, můžete prodloužit dobu ošetření nebo intenzitu světla. Zhruba po sedmi až deseti dnech se odbourávání melatoninu a serotoninu vrátí na původní hodnotu.

Je nějaké ale…?

Zařízení pro světelnou terapii by neměla obsahovat UV paprsky ani infračervené světlo. Vaše pokožka tedy ošetřením nebude opálená. Ošetření nemá vliv ani na rovnováhu vitaminu D, protože je ovlivněna UV-B paprsky. Chybí také škodlivé UV-A paprsky, které zvyšují riziko rakoviny kůže.

Každý, kdo již trpí kožními nebo očními chorobami, jako je glaukom, by si měl před zahájením světelné terapie promluvit se svým lékařem. Navíc užívání některých léků, jako je třezalka, může zvýšit citlivost kůže. 

V zásadě však nejsou známé žádné elementární vedlejší účinky léčby světelnou terapií. Občas se mohou objevit bolesti hlavy nebo podrážděná kůže či oči, které ale rychle odezní. Zpočátku byste se měli vyhnout večernímu používání světla, protože to může dráždit denní a noční rytmus a může ztížit pozdější usínání.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6746555/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat