Nízký krevní tlak jde ruku v ruce s depresemi

Nízkým krevním tlakem trpí mnoho lidí a to z různých příčin. Jaké hodnoty tlaku znamenají hypotenzi, jaké jsou příznaky a co pomáhá?

Nízký krevní tlak (hypotenze) označuje hodnoty krevního tlaku pod 100/110 až 60 mmHg (milimetrů rtuti). Typickými příznaky jsou únava, závratě a bolesti hlavy. Na rozdíl od vysokého krevního tlaku není nízký krevní tlak považován za nemoc (1).

Jak vzniká nízký krevní tlak?

Krevní tlak označuje tlak uvnitř velkých tepen, které vedou od srdce. Zda je vysoká nebo nízká, závisí v podstatě na třech faktorech: elasticitě a odolnosti stěn, tepové frekvenci a sílu tlukotu srdce. Normálně si tělo reguluje krevní tlak samo. Pokud je tlak příliš nízký, mozek nařídí zúžení cév, aby jej znovu zvýšil (2).

Příčiny nízkého krevního tlaku jsou různé. Primární hypotenze se obvykle vyskytuje bez zjevné příčiny, ale odborníci se domnívají, že sklon k ní může být dědičný. Primární hypotenze je nejčastější formou. K sekundární hypotenzi dochází v důsledku onemocnění, jako například hypotyreózy, srdečních onemocnění, jako je srdeční selhání, nedostatek soli a žilní nedostatečnost. Krevní tlak může klesnout i kvůli nedostatku tekutin nebo speciálních léků (2).

Ortostatická hypotenze nastává, když vstanete příliš rychle – to způsobuje hromadění krve v nohách, které tělo nedokáže dostatečně rychle kompenzovat. Příčinou může být například sekundární hypotenze nebo porucha autonomního nervového systému způsobená cukrovkou (2).

Příznaky nízkého krevního tlaku

Někteří pacienti nepociťují žádné příznaky nízkého krevního tlaku. Jiné naopak postihují závratě, bolesti hlavy, únava, citlivost na počasí, dušnost, depresivní nálady. Nejčastější je výskyt podobných příznaků zvláště ráno při vstávání (3).

Jako první pomoc můžete vyzkoušet osvědčené domácí prostředky: cvičení, například vytrvalostní sporty jako plavání, kontrastní sprchy, káva, ale i černý a zelený čaj, kompresní punčochy nebo několik malých jídel denně místo tří velkých jídel. Pokud příznaky přetrvávají i nadále, poraďte se se svým lékařem, který vám může předepsat vhodné léky (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499961/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6705478/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448192/






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat