Antokyany prospívají mozku, očím a imunitnímu systému

Jaké jsou výhody konzumace potravin bohatých na antokyany? Mezi ty nejdůležitější patří ochrana proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a neurologických poruch.

Antokyany jsou typem silných antioxidantů, které bojují proti účinkům stárnutí a oxidačního stresu (1).  

Jaká zelenina a ovoce obsahují antokyany? Mezi nejlepší antokyanové potraviny patří lesní ovoce, zejména černý rybíz, bezinky, brusinky, třešně, borůvky, černé maliny, ostružiny, borůvky a jahody. Zdrojem jsou také čerstvě vymačkané šťávy z těchto plodů (1).  

Ochrana před srdečními chorobami

Jedna až dvě (nebo ideálně více) porcí potravin bohatých na anytokyanin denně vás mohou ochránit před problémy souvisejícími s vysokým krevním tlakem a arteriosklerózou. Ukazují se také přínosy antokyanů při cukrovce a poruchách slinivky břišní a opět je účinnost připisována mnohočetným biologickým účinkům, které tyto pigmenty v těle způsobují, včetně prevence tvorby volných radikálů, snížení peroxidace lipidů, snížení otoku slinivky břišní a snížené koncentrace cukru v krvi v moči a krevním séru (1).

Zlepšená imunitní funkce

Antokyaninové bioflavonoidy mohou poskytovat ochranu před poškozením DNA, podporují hormonální rovnováhu snížením estrogenní aktivity a pomáhají regulovat produkci enzymů, které napomáhají vstřebávání živin, a posilují buněčné membrány tím, že jsou méně propustné a křehké (3).

Ochrana proti rakovině

Antokyanin může snížit riziko vzniku různých typů rakoviny díky svým antioxidačním, antikarcinogenním a protizánětlivým účinkům. Mají schopnost přirozeně bojovat proti rakovině tím, že blokují buněčnou proliferaci a inhibují tvorbu nádorů tím, že zasahují do procesu karcinogeneze (2). 

Vylepšená kognitivní funkce

Antokyanin vede ke zvrácení určitých deficitů souvisejících s věkem, které ovlivňují nervové a behaviorální parametry, včetně paměti a motorických funkcí. Antokyanům se připisuje ochrana paměti, koordinace a nervových funkcí u starších populací (4).

Vylepšený výkon a zotavení při cvičení

Zdá se, že antioxidanty zlepšují fyzický výkon snížením vyčerpání a negativních účinků nadměrného kyslíku a hromadění radikálů během fyzických aktivit. Některé ovocné šťávy, které obsahují antokyany, jako je 100% třešňová a borůvková šťáva, mají antioxidační a protizánětlivé účinky, které pozitivně ovlivňují poškození svalů po cvičení a schopnost řádné regenerace (1).

Zlepšené vidění a zdraví očí

Antokyan pomáhá zlepšit noční vidění a celkové vidění tím, že chrání oči před poškozením volnými radikály (1). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7504512/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429338/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC47258/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7696928/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat