Používání špuntů do uší má i svoje rizika

Spánek se špunty do uší. Je to dobrý nápad? To záleží na tom, zda je člověk pravidelně čistí a používá speciální kapky na odstranění nahromaděného ušního mazu.

Špunty do uší dokážou rychle vyřešit každý hlučný problém. Jsou cenově dostupné, opakovatelně použitelné a díky měkkému materiálu i pohodlné. To jsou důvody, proč si je řada lidí bere s sebou i do postele. Ono to má výhody, o tom není sporu. Ale nějaká ta negativa se tu najdou také.

Budiž ticho!

Když člověka deprimuje provoz ulice, neustálé dupání sousedů, hučící mrazák nebo chrápající partner, který se svým koncertem ne a ne přestat, je tato pomůcka opravdu vítaná. Nejenže noční odpočinek umožní, může jeho kvalitu i značně zlepšit. A o to tady jde. Podle vědecké zprávy (1) z roku 2006 narušený spánek významně zvyšuje riziko arteriální hypertenze, diabetu, metabolického syndromu, nadváhy, srdečného infarktu i deprese. Do přímé spojitosti se však dává i se zánětlivými stavy a sníženými imunitními reakcemi těla, což celkové zdraví pochopitelně velmi ohrožuje (2). Naštěstí jsou tu zmíněné špunty, které rušivé elementy v podobě okolních zvuků blokují, že? O tom, zda by se ale měly používat den co den, se však mezi odborníky stále vedou debaty. Jaké argumenty v nich létají nejčastěji?

Zbloudilý maz si vybere daň

Ušní maz neboli cerumen je nažloutlá tekutina, která má za úkol chránit citlivou kůži vnějšího zvukovodu a předcházet infekcím. Její tvorba je přirozený proces, který má v uchu zachovat bezpečné prostředí, v němž se patogeny neuchycují ani nerozmnožují. Někteří experti varují, že zmíněné špunty ušní maz tlačí zpátky do hlubin ucha, což vede k jeho hromadění. Důsledkem podle nich může být narušení sluchu, rozvoj infekcí a tinnitus neboli pískání. Problém je prý i to, že se na samotných špuntech vlivem častého využívání tvoří bakterie, ze kterých také nic dobrého nekouká. Měli byste se jich tedy raději vzdát? Nemusíte. Obvykle se doporučuje, aby jejich majitelé čas od času sáhli po čisticím ušním oleji či kapkách – obojí nahromaděný maz pomůže odstranit. Co se týká očisty špuntů, dají se omýt v mýdlové vodě a dezinfikovat speciálním čistidlem. Ideální frekvence je jednou za 14 dní (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20669438/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/, (3) www.healthline.com/health/sleeping-with-earplugs#side-effects






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat