Návyky zpomalující biologické stárnutí

Navzdory tomu, že stárnutí je nevyhnutelné, lze ho zpomalit s pomocí změn životního stylu a stravovacích návyků.

Podle odborníků z American Heart Association (1), kteří odhalili souvislost mezi kardiovaskulárním zdravím a biologickým stárnutím, jedinci, jež dodržují šest základních návyků, mají biologický věk nižší, než je ten chronologický (udává dobu, která uplynula od narození do dnešního dne). A to až o pět let. Co všechno dodržují?

Výživná strava

Pokud jde o stárnutí, přísloví „jste to, co jíte“ je výstižné. Strava s vysokým obsahem ovoce, zeleniny, libových bílkovin a s nízkým obsahem trans-tuků, smažených „dobrot“ a přidaných sladkostí zdraví výrazně mění. Kromě prevence cukrovky a snižování cholesterolu napomáhá při kontrole hmotnosti, stabilizuje hladinu cukru v krvi a ano, zpomaluje biologické stárnutí.

Pravidelný pohyb

Klíčovou součástí „dobrého“ stárnutí je pravidelná fyzická aktivita. Výše uvedená asociace každý týden doporučuje 150 minut aerobního cvičení se střední intenzitou nebo 75 minut intenzivní aerobní aktivity. To může zahrnovat cvičení, jako je jízda na kole, plavání, běh a chůze. Kromě snižování krevního tlaku, cholesterolu a hladiny cukru v krvi je pravidelný pohyb účinný i při redukci tělesné hmotnosti.

Absence kouření

Mezi negativní zdravotní účinky kouření a používání e-cigaret patří zvýšený krevní tlak, poškození krevních cév a problémy s plícemi. U těch, kdo se kouření vzdají, dochází ke snížení rizika koronárních srdečních chorob (až o polovinu), s čímž se pojí pomalejší biologické stárnutí.

Dostatek kvalitního spánku

Spánková deprivace zvyšuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi. Můžete zbrzdit biologické stárnutí a zlepšit své kardiovaskulární zdraví tím, že si každou noc dopřejete sedm až devět hodin kvalitního spánku.

Optimální BMI (index tělesné hmotnosti)

Sedavý životní styl nahrává přibírání na váze, což zatěžuje srdce a způsobuje další zdravotní neduhy. Snížením hmotnosti na optimální hodnoty BMI a přijetím dobrých stravovacích návyků v kombinaci s pohybem však taktéž lze úspěšně zpomalit proces biologického stárnutí.

Regulace krevního tlaku

Krevní tlak, který je mimo kontrolu, přispívá k infarktům, mrtvici a srdečnímu selhání. Pro jeho řízení je nezbytné zvýšit fyzickou aktivitu a zaměřit se na zdravou stravu, jak již bylo uvedeno, která zahrnuje omezení spotřeby soli.

Zdroje: (1) www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/lifes-essential-8, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat