Retrográdní menstruaci čelí až 90 procent žen

Retrográdní menstruace je stav, kdy se menstruace nepohybuje správným směrem. Projevuje se silnými menstruačními křečemi i bolestivým sexem a rozhodně není neznámým pojmem. Co ji způsobuje?

Retrográdní menstruace je stav, kdy endometriální buňky během menstruace pronikají zpět do břišní dutiny průnikem přes vejcovody. Jedná se o poměrně běžný stav, který podle průzkumu (1) z roku 2013 zažívá až 90 procent žen. V tomto případě se menstruační krev během menstruace přesouvá z dělohy do pánevní dutiny místo toho, aby opouštěla ​​tělo děložním čípkem a vaginou. Retrográdní menstruace je považována za významný faktor rozvoje endometriózy. Ta se spojuje se silnou bolestí během menstruace. Jaké jsou příčiny?

Genetická predispozice

To, že jsou některé ženy náchylné k retrográdní menstruaci, prý může způsobovat genetika (2).

Hormonální faktory

Také hormonální nerovnováha přispívá ke změnám endometriální tkáně a její schopnosti správně se vylučovat během menstruace. Když endometriální buňky proudí dozadu a implantují se mimo dělohu, mohou růst a vytvářet léze, což způsobuje zánět, bolest a další příznaky spojené s endometriózou (2).

Mezi příznaky pak patří bolesti v pánevní oblasti, zejména při periodě, menstruační křeče, bolestivý sex a bolestivé vyprazdňování nebo močení. V některých případech může retrográdní menstruace a endometrióza přispět k problémům s plodností (2).

Co s tím?

Existují volně prodejné léky proti bolesti, jako je ibuprofen, které bolest pomáhají zvládnout.  K dalším možnostem patří hormonální terapie, chirurgický zákrok vedoucí k odstranění endometriálních implantátů a zmírnění příznaků. Obecně se však doporučuje včas snižovat riziko.

I když specifická prevence retrográdní menstruace a endometriózy není ve vaší moci, protože roli mohou hrát již zmiňované genetické faktory, uvádí se, že udržování zdravého životního stylu s pravidelným cvičením reguluje hormonální hladiny a podporuje celkovou pohodu, stejně jako vyvážená strava a vyhýbání se nadměrnému stresu. Vždy platí, že pokud zaznamenáte jakýkoli příznak nebo obavy související s vaším menstruačním zdravím, je nutné poradit se s lékařem, který vám může pomoci odhalit a řešit jakékoli problémy s reprodukčním zdravím. Určitě nepodceňujte ani pravidelné preventivní prohlídky.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3935015/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6234483/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4334056/

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat