K nemorálnímu chování člověka přiměje jeden vypitý alkoholický nápoj

Říkáte si, že vypít „panáčka“ na zdraví ničemu neškodí? Psychologové mají jiný názor. I malé množství alkoholu s sebou přináší neblahé emocionální a kognitivní změny, které mohou hraničit až s deviací.

Vánoční večírky jsou v plném proudu a bujarý silvestr před námi. Je úplně jedno, kde se tyto akce konají a kolik lidí na ně přijde, alkohol se pije vždycky a všude. Dejte si na něj ale pozor, i jeden jediný drink může z empatického a milujícího člověka udělat nemorálního sobce, jemuž není nic svaté!

Drsná pravda na dně sklenky

Že lidově zvaná metla dokáže zbořit veškeré zábrany a ještě přivodit nepříjemnou kocovinu, to se ví už dlouho. Nejsou to ale jediné následky její konzumace. Poznatky nedávné zahraniční studie publikované v magazínu Psychopharmacology (1) poukazují na skutečnost, že vypití jednoho alkoholického nápoje značně ovlivňuje vnímání dobra a zla, proto může potenciálně vést k neetickému a nekorektnímu chování, jež hraničí až s deviací. Teď už ten „panáček“ na zdraví nevypadá tak neškodně, že?

Stačí opravdu málo

„Že jsou konzumenti alkoholu i při mírném pití mnohem ochotnější udělat něco špatného, pravděpodobně souvisí s okamžitými kognitivními a emocionálními změnami. Takto intoxikovaní jedinci ubližují nejen sobě, ale i svému okolí, a dokonce také zvířatům,“ shrnuje závěry zmíněné studie její spoluautorka, kterou je polská psycholožka a vědecká výzkumnice Mariola Paruzel-Czachura (2). To jsou ale věci, že? Situace je ošemetná i kvůli tomu, že se dnes pije víc než kdy jindy, a to nejen ve svátečním čase.

Kde to teče, tam je živo!

Třeba ve Spojených státech se posledních pár let spotřebovává více alkoholu než během americké občasné války (3), což si každoročně vyžádá přibližně 140 tisíc případů předčasného úmrtí (4). O nic lepší to není ani v Evropě (5), kde nápoje určené pro dospělé také tečou doslova proudem. Svět se řítí do nemorální zkázy!

Zdroje: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/s00213-023-06438-z, (2) www.psypost.org/2023/10/a-single-alcoholic-drink-can-shift-your-moral-boundaries-study-finds-214143, (3) www.nypost.com/2023/06/14/americans-are-drinking-as-much-alcohol-now-as-in-civil-war-days/, (4) www-cdc-gov.translate.goog/alcohol/features/excessive-alcohol-deaths.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (5) www.ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Alcohol_consumption_statistics






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat