Otravné chrápání minimalizuje jednoduché jazykové cvičení

Nevyspat se kvůli chrápajícímu partnerovi? Bohužel běžná věc. Učiňte tomu přítrž, takhle to přece nejde donekonečna! Pomůže cvičení jazyka, které trvá jen pár vteřin.

Když chcete spát a na druhé straně postele se ozývá hlasité chrápání, je to vždycky o nervy. Nebo spíše o infarkt? I ten je podle amerických vědců z Johns Hopkins School of Medicine v sázce! Ti v rámci své studie (1) zkoumali 162 chrápajících jedinců, načež zjistili, že bezmála 15 procent z nich vydávalo hluk okolo 53 decibelů, což prý infarktový stav jejich spolunocležníků vyvolat skutečně může. Dle získaných poznatků jsou tihle nešťastníci v ohrožení i proto, že se jim kvůli nespavosti v kombinaci s vysokou hladinou stresových hormonů zvyšuje krevní tlak. Také začínáte přemýšlet o oddělených ložnicích? Právě v zimě je to dost aktuální téma.

Za všechno může tuk?

Ono se totiž to otravné chrápání během nejchladnějších měsíců roku výrazně zhoršuje. Prokázal to jistý výzkum (2), který naznačuje, že to může souviset s větším znečištěním ovzduší, útočícími virovými infekcemi a typicky zimním přibíráním na váze. Nahromaděný tuk v krku pak zužuje průdušnici a o noční koncert je postaráno. Co ale s tím? Pomoci by mohlo speciální cvičení jazyka. Navrhnete ho partnerovi? V zájmu vás obou?

Zlato, je čas na posilování!

Tuto jednoduchou techniku doporučuje generální ředitel britského online prodejce matrací Martin Seeley s tím, že se výsledky dostaví již po třech nocích, přičemž se chrápání sníží až o 59 procent (3). Celý fígl tkví v tom, že chrápající zavře ústa, přičemž pohybuje jazykem 10krát jedním směrem, 10krát jiným směrem a na závěr 10krát třetím směrem. Může to být nejprve doleva, poté doprava a následně nahoru či dolů. Toto cvičení posiluje krční o obličejové svaly, proto funguje jako zaručená léčba nočního „chroptění“. Trvá jen pár vteřin, takže výmluvy na únavu a nedostatek času nejsou na místě. Nenechte se tedy odbít a svou drahou polovičku přesvědčte, ať to alespoň zkusí!

Zdroje: (1) www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/snoring, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9552723/, (3) www.mirror.co.uk/lifestyle/health/you-snore-more-during-winter-31910671






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat