Na příznaky menopauzy pomáhá plavání ve studené vodě

Vodní terapie má fenomenální účinky. A to hlavně v menopauze! Minimalizaci všech jejích obtěžujících symptomů hlásí polovina žen, které si občas zaplavou ve studené vodě.

Život ženy má různé fáze, a to příjemné i nepříjemné. K těm druhým ze zmíněných se jistě počítá menopauza, která představuje psychicky i fyzicky náročnou zkoušku. Co je na ní ze všeho nejhorší? Těžko říct, když typické symptomy zahrnují návaly horka, zimnice, noční pocení, potíže se spánkem, vaginální suchost, prudké změny nálad, častou podrážděnost i přibírání na váze v důsledku zpomalení metabolismu (1). A bohužel to zdaleka není všechno.

Vrásky jsou vidět čím dál víc

Kvůli klesající úrovni estrogenu se postupně ztenčuje pokožka, důsledkem čehož se stává méně elastická, přizpůsobivá, hydratovaná a odolná vůči nepříznivým vnějším vlivům (2). Proto se rychleji tvoří vrásky a řada příslušnic něžného pohlaví navíc registruje i obtěžující zvýšenou kožní citlivost. Menopauzu mnohdy doprovázejí řídnutí vlasů, kovová pachuť v ústech, lámavost nehtů, zapomětlivost a tendence k inkontinenci (3). Kudy z toho ven? Podle obvyklých a všeobecných doporučení pomáhá změna životního stylu, hormonální substituční terapie, farmakoterapie, meditace i akupunktura. Ale je tu ještě jedno východisko. Navíc zdarma!

Mocný dotek vody

Hodně překvapivé zjištění přinesla nedávná americká studie (4), podle jejíž poznatků výrazné zlepšení symptomů menopauzy hlásí ženy, které se věnují plavání ve studené vodě. Polovina zúčastněných respondentek uvedla, že se tak zbavila úzkosti a více než 30 procent se doznalo k tomu, že méně trpí návaly horka i emočními výkyvy. Chce to tedy jen najít vhodnou vodní nádrž a dát se do „léčby“, která, podle všeho, funguje okamžitě.

„Už dříve bylo zjištěno, že pobyt ve studené lázni snižuje stres a harmonizuje psychickou rovnováhu. Naše zjištění tato tvrzení podporují. Venkovní plavání je dle našeho názoru pro ženy v menopauze obzvláště přínosné a má fenomenální účinky,“ uvádí hlavní autorka studie, kterou je lékařka a vědecká výzkumnice Joyce Harper (5).

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7859014/, (3) www.everydayhealth.com/menopause-pictures/menopause-symptoms-that-may-surprise-you.aspx, (4) www.eurekalert.org/news-releases/1032292, (5) www.nypost.com/2024/01/24/lifestyle/swimming-in-cold-water-may-reduce-menopause-symptoms-study/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:13
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:12
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat