Denně děláme tisíce různých rozhodnutí

Jak nejlépe naložit s volným časem? Jaký program v televizi pustit a co si dát k jídlu? To jsou běžná každodenní rozhodnutí, kterým se prostě nevyhneme. Věřili byste tomu, že jich od rána do večera uděláme více než 30 tisíc? A to jako vážně!

Stáli jste ráno před šatní skříní a docela dlouho přemýšleli nad tím, co přesně si obléct? Nebo měli značné dilema týkající se účesu, make-upu, snídaně či toho, zda si s sebou vzít ven deštník? Tím se celodenní kolotoč rozhodování teprve pomalu a jistě roztáčel. Nemáte ani tušení, jaké pak nabere obrátky!

Je to pořád dokola!

Rozhodování je proces, při kterém si člověk ze všech dostupných možností vybírá tu nejlepší a pro sebe v danou chvíli nejvhodnější. Zní to velmi jednoduše a přirozeně, ale opak je pravdou. Celé to zohledňování pozitiv, negativ, následků, nákladů, možných hrozeb a důsledků dokáže mozek vážně zaměstnat. A děje se to prakticky neustále. Třeba američtí odborníci z Cornellovy univerzity odhadují, že denně děláme 227 rozhodnutí jenom a výhradně o jídle (1). Nevěříte? Zřejmě se to nezdá, ale stačí vyrazit na nákup do supermarketu, kde volba toho či onoho čeká takřka na každém kroku i rohu. A vlastně, nejen tam!

Detektivka, nebo raději romantická komedie?

Prostřednictvím jiné studie (2) se zase zjistilo, že klasická rozhodnutí, s nimiž opakovaně bojujeme, se dotýkají pracovních povinností, trávení volného času, péče o děti, utrácení peněz, sledování televize a výběru vhodného programu, volby koníčků, čtení knih i článků na internetu, načasování osobní hygieny a rozpisu běžného harmonogramu. Inu, je toho hodně, co vyžaduje naši pozornost. Suma sumárum prý učiníme za den zhruba 35 tisíc vzdáleně vědomých rozhodnutí (3). Také vám tohle neuvěřitelně vysoké číslo zní naprosto absurdně? Nejste sami, jen ta představa je vážně děsivá. A vypadá to, že neděláme nic jiného, než se rozhodujeme. Jak by bylo jednoduché mít k dispozici vždy jen jednu možnost, viďte?

Zdroje: (1) www.pbsnc.org/blogs/science/how-many-decisions-do-we-make-in-one-day/, (2) www.surepayroll.com/resources/blog/survey-explores-confidence-in-decision-making, (3) www.go.roberts.edu/leadingedge/the-great-choices-of-strategic-leaders






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat