Ajurvédské léky proti ucpaným srdečním tepnám

Sedavý způsob života a nezdravé potraviny přispívají k ucpávání tepen a tím nahrávají srdečním problémům. Naštěstí ajurvéda, celostní léčebný systém, který se vyvinul mezi mudrci dávné Indie přibližně před 6 000 lety, má pár tipů, jak se tomu vyvarovat.

Ateroskleróza neboli onemocnění tepen způsobuje většinu srdečně-cévních chorob, jež bývají nejčastější příčinou úmrtí. Objevuje se, když se uvnitř velkých tepen vytvářejí tzv. aterosklerotické pláty. Ajurvéda jakožto nejstarší zachovalý systém léčby naštěstí nabízí řešení. Které bylinky byste podle ní měli zařadit do svého denního režimu? Některé z nich máte ve své spíži!

Vrcholák pravý

Vrcholák pravý (Terminalia arjuna) je bylina, která podporuje zdraví srdce, posiluje srdeční svaly, zlepšuje srdeční činnost a snižuje hladinu cholesterolu (1). Vrcholák, jež je k dostání ve formě kapslí, se obecně uctívá jako silné srdeční tonikum.

Česnek

Starý dobrý česnek (Allium sativum) je známý tím, že otevírá tepny zablokované plakem, je užitečný při snižování cholesterolu a řízení krevního tlaku a zároveň zabraňuje srážení krve (2). Tím chrání srdce před srdečními chorobami a mrtvicí.

Myrhovník

Lidově se jí říká myrhovník (Commiphora wightii), ale jinak se jedná o pryskyřici z myrhového stromu mukul. Extrakt má výborné výsledky při snižování váhy, reguluje tukový metabolismus a snižuje hladinu cholesterolu v těle (3). Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti této bylinky čistí zablokované tepny.

Triphala

Triphala je celosvětově známá ajurvédská kombinace tří ovocných plodů – amalaki, haritaki a bibhitaki. Ty napomáhají činnosti jater (4). Triphala má taktéž antioxidační, protizánětlivé, imunomodulační, antibakteriální, antimutagenní, adaptogenní, hypoglykemické, antineoplastické, chemoprotektivní a radioprotektivní účinky. Z organismu odvádí toxiny a podporuje zdravou hladinu cholesterolu.

Kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa) je víc než jen koření. Její hlavní sloučenina kurkumin patří k silným protizánětlivým a antioxidačním prostředkům (5). Kurkuma působí proti zánětům, považuje se za prevenci oxidace cholesterolu a zlatého léčitele, který účinně odstraňuje překážky v tepnách a tím snižuje riziko srdečních onemocnění.

Zázvor

Zázvor, známý jako Zingiber officinale, je chválen pro podporu krevního oběhu. Ovšem nejen to. On zároveň krotí cholesterol, zastavuje srážení krve a v neposlední řadě účinně podporuje kardiovaskulární zdraví (6). Kdy jste ho měli naposledy?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198828/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8739926/, (3) www.pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-guggul/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5567597/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat