Cesta k dlouhověkosti vede po schodech

Žádný výtah, do schodů raději hezky pěšky. Snížíte si tím riziko předčasného úmrtí z jakékoli příčiny o nějakých 40 procent, a ještě krásně zpevníte pozadí.

Je známo, že procházky mají mnoho přínosných výhod, které se dotýkají zlepšení mozkových funkcí, podpory kardiorespirační kondice, okamžitého útlumu stresu a kvalitnějšího spánku. I z těchto důvodů se možná denně snažíte ujít těch doporučovaných deset tisíc kroků, což je dle některých názorů i zaručeným receptem na dlouhověkost (1). Motivace je to silná, ovšem co když pro zdravotní benefity a delší život nemusíte chodit takovou vzdálenost, a obejdete se dokonce i bez venkovních prostor a čerstvého vzduchu? Cesta vede jinudy!

Vysoko hleď!

Asi každý, kdo bydlí nebo pracuje v budově bez výtahu, si čas od času posteskne nad tím, že zdolávat vysoké schodiště je jako nechtěný trénink v posilovně. Stejně jako on má však pravidelný výšlap obrovská pozitiva. Výzkum (2) prezentovaný na nedávné evropské kardiologické konferenci prokázal, že lidé chodící po schodech, vykazují snížené riziko úmrtí z jakékoli příčiny zhruba o 40 procent. Na základě těchto překvapivých zjištění by chtěli jeho autoři povzbudit populaci, aby takové výškové „cvičení“ zahrnula do své obvyklé každodenní rutiny. Čím více pater prý člověk zvládne, tím jsou účinky silnější.

Nový den, nové výzvy

Názory na to, jak dlouho se takto pravidelně potit, aby to přineslo kýžený efekt, se různí. Zatímco poznatky některých studií (3) doporučují šest až deset let, jiné se přiklánějí k pěti rokům (4), což je údajně zcela dostačující. V obou případech ale platí, že tělo reaguje příznivým způsobem takřka okamžitě hned u prvního schodu, protože se zvyšuje srdeční frekvence a zlepšuje krevní oběh (5). I když je to někdy náročné a otravné, zdolávání jednotlivých pater kombinuje aerobní cvičení s odporovým tréninkem, přičemž buduje svaly na nohou a samozřejmě zpevňuje i pozadí. To se hodí nejen do plavek že?

Zdroje: (1) www.sciencealert.com/scientists-identify-the-optimal-number-of-daily-steps-for-longevity-and-its-not-10000, (2) www.esc365.escardio.org/presentation/279143, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8061405/, (4) www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(23)05221-8/fulltext, (5) www.npr.org/sections/health-shots/2024/04/29/1247532191/longevity-stairs-climbing-exercise-heart-disease






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat