Rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob je i hluk dopravy

Slyšíte letadlo, vlak, nákladní vůz nebo spoustu těch osobních? S každými deseti decibely zvuku se riziko srdečního infarktu, mrtvice a kardiovaskulárního selhání zvyšuje o 3,2 procenta. Hluk dopravy je oficiálně uznán jako rizikový faktor!

Srdce je spojováno nejen s láskou, ale i se smrtelnými chorobami. Podle Světové zdravotnické organizace (1) jsou kardiovaskulární a cerebrovaskulární onemocnění skupinou stavů, které ovlivňují průtok krve do mozku, čímž narůstá pravděpodobnost jeho krvácení, mrtvice, zúžení krčních tepen i aneurysmatu. Žijete-li ve větším městě, máte k tomuhle všemu nakročeno. To asi slyšet, respektive číst, nechcete, viďte?

Trpí uši i zdraví

Podle dánských, švýcarských, amerických a německých expertů, kteří spolupracovali na jednom rozsáhlém výzkumu (2), s rozvojem uvedených obtíží hodně souvisí hluk z dopravy. „S rostoucím podílem populace vystavené škodlivému dopravnímu hluku i po skončení pandemie COVID jsou snahy o jeho kontrolu pro budoucí veřejné zdraví naprosto klíčové,“ stojí v tiskové zprávě (3). Jenže ono se to snadno řekne. Hůř ale udělá!

Ticho vážně léčí

Že jsou hlasité zvuky průmyslové výroby, automobilů, letadel i vlaků strůjcem předčasné úmrtnosti, na to lékaři (4) poukazují dlouho. Panující rámus však zůstává stále stejný. „Je pro nás zásadní, že byl jako rizikový faktor kardiovaskulárních nemocí konečně právoplatně uznán,“ pochvalují si autoři výše zmíněného výzkumu. Ti jsou přesvědčení o tom, že obzvláště škodlivý je ten noční, který je příčinou častého buzení a nekvalitního spánku. Jako by toho nebylo málo, kvůli přerušovanému snění rychleji stárneme, protože se nám zvyšuje množství stresových hormonů, oxidačního stresu i volných radikálů, které poškozují každou buňku v těle (5). Jen tak mimochodem, s každými deseti decibely zvuku se riziko srdečního infarktu, mrtvice a srdečního selhání zvyšuje o 3,2 procenta.

Zdroje: (1) www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1, (2) www.cancer.dk/danish-cancer-institute/collaborarative-projects/nordsound/noise/, (3) www.eurekalert.org/news-releases/1042678, (4) www.who.int/europe/news/item/30-03-2011-new-evidence-from-who-on-health-effects-of-traffic-related-noise-in-europe, (5) www.medicalnewstoday.com/articles/318652#






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude ve znamení harmonických vztahů. Pokud jste v partnerském vztahu, těšte se na spoustu pohodových chvílí plných porozumění a radosti. Single Berani mohou očekávat zajímavé setkání s někým, kdo je zaujme. Pozor vša... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
56 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat