Střevní potíže při cestování v létě? Nenechte si zkazit dovolenou

Léto je časem výletů, dovolené někde v horách nebo u moře a mělo by být i časem pohody. V létě na nás ale mnohem častěji než v jiném období roku číhá nebezpečí střevních onemocnění, která se projevují bolestmi břicha a nepříjemnými průjmy. Většinou jde o banální infekci trávicího ústrojí, která během několika dní odezní, ale již první hodiny tohoto onemocnění dovedou člověka pěkně potrápit. Tělo je slabé, vyčerpané, zchvácené. Především je třeba urychleně nahradit ztrátu tekutin a minerálních látek.

Čím můžeme zmírnit potíže způsobené průjmem?

•    Podávat vlažný černý čaj, neperlivé minerálky, suchary a starší bílé pečivo. Po odeznění nejakutnějších příznaků, většinou druhý den, zařadit do diety šlemové polévky (rýžovou, vločkovou, mrkvovou), dušenou rýži, bramborovou vodovou kaši, dušenou mrkev, vařené bezvaječné těstoviny.
•    Pokrmy se připravují bez tuku, mírně se solí a podáváme je v malých porcích a častěji. Velmi vhodné, zejména pro obsah živin a minerálních látek, jsou dobře vyzrálé banány.
•    Po zlepšení stavu nemocného přidáváme netučný masový vývar s kořenovou zeleninou, vařené libové maso – především bílé (kuřecí, krůtí) a loupaná strouhaná jablka.
•    Stále máme na mysli pitný režim a dbáme na přísun nejméně 2 l vhodných tekutin denně.
•    Postupně přecházíme na volnější dietní režim. Vyhýbáme se ale jídlům kořeněným, smaženým, nadýmavým, uzeninám, výrobkům s majonézou. Omezujeme sladkosti, nekonzumujeme rychlá jídla prodávaná ve stáncích a podobně. Nepijeme alkohol.

Vyčerpané tělo potřebuje dostatečný přísun živin, který na cestách pomohou zajistit také přípravky tekuté výživy – tzv. nutriční drinky. Obsahují totiž vyvážený poměr živin potřebných pro správné fungování celého organismu.
Pokud jsou potíže závažnější a průjmy přetrvávají, je třeba navštívit lékaře a zjistit příčinu problémů.
Pro seniory a malé děti jsou infekční průjmová onemocnění zvláště nebezpečná. Dehydratace a s ní související komplikace u nich bývají rychlejší a závažnější.
Je rozumné snažit se těmto nepříjemnostem předejít. Cestování znamená znát úroveň hygieny navštěvované země a pamatovat si, že čím je cíl naší dovolené exotičtější, tím větší zátěž pro náš organismus zpravidla znamená.

Zácpa je na cestách také nepříjemná

Může být způsobená nedostatečným příjmem tekutin, nepravidelným stravovacím režimem, stravou s nízkým obsahem vlákniny, nedostatkem pohybu, někdy onemocněním či určitými léky.

Obecně pro dospělé platí pít nejméně 2 l vhodných tekutin denně, u dětí je potřebné množství dané věkem. Při nedostatku tekutin si tělo pomáhá tím, že potřebné tekutiny odebírá z organismu a to způsobí zahuštění střevního obsahu.

Proto doporučujeme:

•    Důležité je zajištění pravidelného stravovacího režimu. Výběr potravin by měl směřovat k navýšení obsahu vlákniny ve stravě. Vláknina urychluje střevní činnost, čistí střeva jako kartáč, snižuje vstřebávání tuku, cholesterolu. Vysoký podíl vlákniny obsahují zejména celozrnné obiloviny a celozrnné pečivo, luštěniny, zelenina a ovoce, semínka a brambory.
•    Důraz se klade na snídani, kterou samotná černá káva určitě nenahradí.
•    Jednotlivá denní jídla mají být podávána po 3–4 hodinách, poslední jídlo je dobré konzumovat 2–3 hodiny před spaním.
•    Rozpustná vláknina (ovoce a jemnější druhy listové zeleniny) zároveň slouží jako výživa prospěšných mikroorganismů. Právě proto by zelenina nebo ovoce měly být doplňkem každého jídla. Doporučené množství pro dospělého člověka je 0,5 kg denně.
•    Funkci střevní mikroflóry upravují zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefír, podmáslí) či probiotické potravinové doplňky.

Zdrojem živin a vlákniny a dobrým pomocníkem na cestách jsou také přípravky tekuté výživy – nutridrinky, kterými se můžete zásobit ještě před cestou v každé lékárně.

Pokud se nám podaří vyhnout se při dovolené nepříjemnostem spojených s průjmem a zácpou – léto budiž pochváleno!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat