Dietářky, pozor: Tvrzení o bezpečnosti umělých sladidel jsou zaplacený podvrh, varují vědci

Výrobci perlivých limonád jásají, v médiích se objevila studie o bezpečnosti umělých sladidel. Evropští vědci prý prokázali, že náhražka cukru je bezpečná, ačkoli desítky jiných studií tvrdily, že způsobuje rakovinu a předčasné porody. Někteří briští vědci obviňují autory studie, že se nechali podplatit výrobci limonád, aby byly výsledky pro ně příznivé.

Tématem výzkumu byl aspartam, který je mnoho let považován za nezdravou a potenciálně nebezpečnou látku. Pravidelný vyšší příjem podle některých výzkumů vede k různým druhům rakoviny, alergiím a předčasným porodům.

Podle nové studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) prý nemá konzumace aspartamu žádné vedlejší účinky. „Aspartam a jeho deriváty jsou bezpečné pro konzumaci v současně doporučované míře,“ tvrdí Evropský úřad pro bezpečnost potravin.

Profesor Erik Millstone z University of Sussex ale prohlášení EFSA zpochybňuje. „Jsem velmi zklamaný, ale ani trošku překvapený. Tohle prohlášení demonstruje, že odborná porota EFSA pro posuzování aditiv je předpojatá a neobjektivní ve prospěch průmyslu chemie potravin a nemůžeme jí věřit ve smyslu ochrany či propagace zájmu konzumentů a veřejného zdraví,“ prohlásil profesor Millstone ve vyjádření pro britský list Daily Mail.

Podle něj existují desítky studií jasně prokazujících, že konzumace umělých sladidel včetně aspartamu poškozuje zdraví a vede k řadě chorob. Kupříkladu nezávislé italské pracoviště Ramazzini publikovalo rozsáhlou studii, v níž prokazuje to, že pravidelná konzumace aspartamu vede k několika typům rakoviny a to už v dávkách nižších, než je dnes konzumentům doporučováno jako bezpečné množství.

Šéfka odborného týmu EFSA doktorka Alicja Mortensen tvrdí: „Tento názor reprezentuje jedno z nejobsáhlejších posouzení rizik konzumace aspartamu. Je to krok k posílení sebevědomí konzumentů na vědeckých základech systému bezpečnosti potravin EU a regulací potravinových aditiv.“

Doktor Soffritti působící v Evropské nadaci Ramazzini pro onkologii a vlivy životního prostředí v italské Boloni během své studie podával téměř dvěma tisícovkám krys denní dávku náhradního sladidla, která odpovídala denní spotřebě čtyř až pěti půllitrových láhví dietní koly u sedmdesátikilového člověka. Soffritti přitom odhalil, že již v takovém množství je aspartam karcinogenní.

Aspartam je dnes druhým nejpoužívanějším umělým sladidlem na světě a nachází se ve zhruba šesti tisících výrobků včetně dietních nápojů, čokolád, jogurtů, žvýkaček, ale také vitaminových přípravků nebo bonbonů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat