Materialisté si za peníze štěstí nekoupí, ani když si kupují zážitky!

Psychologové z mnoha univerzit světa se snaží odpovědět na otázku, zda si lze za peníze koupit štěstí. A přicházejí s různými závěry. Peníze samotné podle nich štěstí nepředstavují a produkovat ho nedokážou. Někteří vědci ale věří, že pokud si člověk kupuje zážitky a obdarovává druhé, štěstí si tím „koupit“ může. Uznávaný odborník ze San Franciska Ryan Howell ale teď přichází s tvrzením, že to platí jen u části populace. A paradoxně u těch, pro něž jsou peníze nejdůležitější – u materialistů – se štěstí nedostavuje ani po koupi zážitků.

Mnoho nakupujících, ať už si kupují materiální věci nebo zážitky, není po koupi šťastnější o nic víc, než bylo před koupí,“ tvrdí docent Howell ze San Francisco State University.

Ačkoli jiní odborníci ve svých studiích přišli se závěrem, že nákup zážitků a sdílení peněz s druhými může zvýšit u člověka pocit štěstí, Howellův výzkum to zpochybňuje s tím, že to neplatí u všech obecně. U materialistických lidí, kteří mají tendenci nakupovat si věci a zboží hmotné povahy, se nedostavuje pocit štěstí ani poté, co si koupí zážitek.

Všem nám říkají, že pokud budeme utrácet peníze za zážitky, budeme šťastnější, ale my jsme zjistili, že to zdaleka neplatí vždy. Extrémně materialističtí nakupující, kterých je v populaci asi třetina, jsou svým způsobem v pasti. Nejsou spokojenější ani po nákupu hmotných věcí, ani po utrácení za zážitky,“ tvrdí docent Ryan Howell.

Extrémní materialisté nejsou po utrácení za zážitky šťastní, protože to neodpovídá jejich osobnosti a hodnotám. Když nakupují věci, také nejsou šťastnější, protože věci samotné radost neplodí, a navíc se na ně dívají přes prsty ostatní.

„Pokud lidé chtějí dosáhnout pocitu štěstí nakupováním, pak by měli skutečně raději utrácet za zážitky, ale ty musejí být v souladu s jejich typem osobnosti a s jejich zájmy. Když si milovník adrenalinového sportu koupí lístek do opery, bude stejně nešťastný, ačkoli zaplatil za zážitek, jako když si milovník opery koupí seskok padákem,“ vysvětluje Howell.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat