Jste single? Máte větší »žravou« než zadaná!

Proč jsou osamělí lidé častěji obézní? Na tuto otázku odpověděli psychologové z Ohia v experimentálním výzkumu. Zjistili totiž, že lidé zažívající sociální izolaci a osamělost se nejen více přejídají, ale do jejich těla se vylučuje dříve po jídle větší množství hormonu hladu.

Ghrelin je hormonální látka, která mozku říká, že je tělo hladové a potřebuje jíst. Působení tohoto hormonu pak vyvolává nejen pocit hladu, ale také chování k jeho ukojení – konzumaci.

Psychologové z Ohio State University sledovali dvaačtyřicet žen. Nechali je hladovět, po hladovce jim dopřáli vydatnou snídani a během celého sledování zkoumali jejich krevní vzorky na obsah glukózy a ghrelinu. Ženy také podstoupily několik psychologických testů.

Z výsledků je zřejmé, že ty sledované osoby, které v testech vyšly jako nejosamělejší, měly v krvi nejvyšší hladinu ghrelinu. A do organismu se vyloučil také mnohem dříve po konzumaci vydatné snídaně než u žen, které se osaměle necítí.

„Potřeba společenských kontaktů je pro člověka nezbytná. S tím souvisí to, že se lidé cítí hladověji, když jsou sociálně izolováni. Způsobuje to fakt, že se jim do těla vylučuje více ghrelinu a po konzumaci vydatného jídla se cítí méně nasyceni,“ tvrdí autoři z Ohia.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat