Nepěkný letní doplněk: Mykóza nohou. Jak se jí letos vyhnout?

Léto se nezadržitelně blíží a s ním i všechny jeho radosti spojené s dovolenými a koupáním. Jenže tyhle činnosti v sobě skrývají i velmi nenápadné nebezpečí – plísně, které si na nohou často odnášíme z hotelů či koupališť.

Vzhledem k tomu, že se s plísňovým onemocněním nohou setká každý třetí dospělý, existuje vysoká pravděpodobnost, že tahle nepříjemnost může potkat i vás.

Nejde jen o nohy

I přes četnost výskytu se o mykózách na nohou příliš nemluví. Spousta lidí se dokonce stydí navštívit i lékaře. Ale stud není podle odborníků na místě. Pokud se problém zanedbá a mykóza neléčí, může mít mnohem zásadnější následky a pro pacienta je pak léčba nepříjemnější a náročnější.

Neléčená plíseň nohou se může rozšířit na další části nohy nebo dokonce těla, proto je důležité vědět, jak tuto nemoc rozpoznat, léčit a kdy už raději navštívit lékaře.

Plísňová onemocnění nohou většinou začínají mezi prsty na noze a projevují se nepříjemným svěděním. Už samotné svědění je příznakem, který není radno zanedbat a který by měl být impulzem pro zahájení léčby. Mezi další příznaky patří zarudlá kůže, bílá oteklá místa a olupující se pokožka.

Nemůžete za to!

Ačkoli se může zdát, že jsou plísně nemocí „špinavých nohou“, není tomu tak. Plísňové zárodky číhají například ve veřejných bazénech, saunách a přenášejí se i obuví. Stačí tedy, abyste si šli zaplavat nebo si na návštěvě půjčili přezůvky, a mykóza může být najednou i vaším problémem.

Podle odborné literatury způsobují plíseň nohou houbovité organismy, tzv. „dermatofyty“, které se vyskytují ve svrchních vrstvách pokožky. Dermatofyty se pak šíří i například společným praním ponožek v jedné pračce nebo chůzí naboso po koberci.

Přesto se můžete chránit

Dermatofyty se rády šíří ve vlhkém prostředí a letní zapařené boty jsou pro ně ideálním prostředím. Snáze také napadají pokožku, která je zhrublá, zrohovatělá, popraskaná a jinak narušená. Usazují se totiž právě v těchto puklinách a spárách, kde mají klid na množení. Péče o pokožku nohou by proto měla být pravidelnou součástí každodenní hygienické péče, stejně jako třeba čištění zubů.

S léčením plísně není dobré otálet. Čím dříve začneme, tím rychleji bude onemocnění vyléčeno, a navíc mu nedáme příležitost rozšířit se po velké ploše nohou, na nehty, kde se pak léčí velmi obtížně a zdlouhavě. Dostupné preparáty k léčbě mykózy jsou volně prodejné v lékárnách a drogeriích. Jedná se o pudry, koupele, krémy a spreje. Pokud problémy trvají i po vašem „amatérském“ léčení, je nejlepší vyhledat odbornou pomoc lékaře. Příznaky zarudnutí a svědění se mohou rozšířit i do jiných částí těla (např. třísel).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat