Středomořská dieta: Chuť a zdraví na talíři

Plavková sezóna je v plném proudu a mnohé z nás u vody doprovází nespokojenost. Abyste tyto nepříjemné pocity spojené s odhaleným tělem co nejvíce omezila, zkuste obohatit dosavadní jídelníček o odlehčené a zdravější pokrmy. Nemusíte se přitom vzdát plné chuti - zkuste do stravování zakomponovat chutné zeleninové saláty, čerstvé ryby a další svěží pokrmy, jejichž nepostradatelnou ingrediencí je olivový olej. Již antičtí Řekové přece věděli, co je dobré a zdravé zároveň.

Někteří odborníci považují „středomořskou dietu“ za jednu z nejzdravějších na světě. Středomořská strava je spojována se zdravým srdcem a dlouhověkostí. Pokud se spokojíme s umírněnými porcemi, může fungovat také jako výborná redukční dieta. Výzkumy ukázaly, že strava bohatá na rostlinné potraviny, zdravé tuky a bílkoviny spolu s omezením kalorického příjmu, je skvělým receptem na hubnutí. Středomořské pokrmy kladou důraz hlavně na potraviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a naopak s vysokým obsahem vlákniny. Jídlo bohaté na bílkoviny a vlákninu (jako fazole a luštěniny) je navíc syté a zažene hlad na delší dobu.

Tato dieta využívá především čerstvé a sezónní potraviny. Příprava jídla je obvykle velmi snadná, pokrmy jsou málokdy smažené. A díky spoustě rozmanitých a chutných potravin je snazší dietu dodržovat dlouhodobě. Ale i u tohoto typu stravy nezapomeňte pamatovat na přiměřenou velikost porcí.

Nalaďte se na řeckou vlnu a ochutnejte tradiční středomořské pokrmy. Nejenže potěší vaše chuťové buňky, ale rázem vás přenesou na písečnou pláž u moře.

Tip na středomořskou lehkou a rychlou večeři:

ŘECKÝ KUSKUS SALÁT

Tento recept pro Minervu vytvořila přední česká foodblogerka Kitchenette.

Nejen, že je relativně rychlý, jednoduchý a není vůbec problém jej udělat ve větším množství a třeba i trochu dopředu, ale také si na něm pochutná téměř každý mlsný jazyk. Zároveň není příliš chuťově exotický a tak se nemusíte bát, že by pro někoho z těchto důvodů nebyl vhodný. Je příjemný v létě, protože osvěží, ale i zasytí. Díky sýru a cizrně obsahuje dostatek bílkovin a tak může být vhodným hlavním vegetariánským pokrmem, nebo tvořit přílohou k masu či rybám. Olivový olej použijte extra panenský, má mnoho vitamínů, ale také dodá skvělou chuť.

Budete potřebovat:

•    1 hrnek kuskusu
•    1,5 hrnku vody nebo vývaru
•    1 lžička oregana
•    pár malých švestkových rajčátek pokrájených na menší kousky
•    ½ salátové okurky, oloupané a nakrájené na malé kostičky
•    75 g řecké fety, nadrobit
•    hrst oliv bez pecek jako jsou kalamata
•    1 malá červená cibule, na jemné kostičky
•    1 plechovka vařené cizrny, propraná a okapaná
•    3 lžíce citrónové šťávy
•    5 lžic extra panenského olivového oleje Minerva Kalamata
•    čerstvě mletý pepř
•    mořská sůl
•    čerstvé oregano na servírování

Jak na to:

1. Do menšího hrnce si dejte kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promíchejte vidličkou. Tuto směs zalijte horkým vývarem či vodou, přiklopte pokličkou a nechte nabobtnat přibližně 5 minut.
2. Mezitím si připravte do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a přidejte do mísy. Vše lehce promíchejte, na vrch přidejte čerstvé oregano na ozdobu

Salát můžete servírovat vlažný nebo vychlazený. Bude tvořit příjemnou a aromatickou přílohu ke grilovanému masu nebo může být hlavním vegetariánským pokrmem servírovaným například s řeckým pita chlebem.

Novinka - unikátní olivový olej Minerva Kalamata v plechovce

Prémiový olivový olej Minerva Kalamata pochází z vybraných oliv ze slunečné oblasti Kalamata. Právě v messenském údolí, kde slunce svítí více než 3 tisíce hodin v roce, vzniká pod rukama pečlivých pěstitelů jedinečný olivový olej z těch nejkvalitnějších surovin, jehož unikátní a skvělé vlastnosti mu propůjčují neobyčejně plnou chuť a silnou nezaměnitelnou vůni.

Nově je k dostání v plechovém obalu, který k oleji nepropustí žádné světlo a postará se tak o jeho čerstvost a dlouhotrvající kvalitu. K dostání je od 249 Kč.

Více o řeckých olivových olejích Minerva najdete na www.minerva-foods.com/cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat