Sklenka alkoholu před jídlem vyvolá větší hlad, než ve skutečnosti máte

Jestli něco většina dnešních lidí na Západě nepotřebuje, pak je to podporovat chuť k jídlu. Krom hrstky asketů a jedinců s mentální poruchou příjmu potravy totiž většina lidí bojuje s tím, aby nejedla více, než potřebuje. A rozhodně by se lidé měli vyhýbat alkoholu před jídlem.

V minulosti se jím podporovala chuť k jídlu a takový drink se označoval jako aperitiv. Vědci z Londýna prokázali, že skutečně chuť k jídlu podporuje. Ale tím, že v mozku vyvolá větší pocit hladu, než tento skutečně má. Jediný hlt vína či piva před jídlem tak vyvolá řetězec reakcí, které vedou k přejídání.

Hladové neurony

Jinými slovy, lidé, kteří mají potíže s přejídáním a chtějí hubnout, by se měli alkoholu vyhýbat zcela, ale především pak před jídlem. Jediné napití alkoholického nápoje totiž v mozku vyvolá pocit velkého hladu a dotyčný člověk se pak těžko ubrání sníst více, než skutečně potřebuje. Hlad otupí také reakci organismu na nasycení. Pocit sytosti se kvůli němu dostaví mnohem později.

Etanol v mozku aktivuje neurony AgRP, které normálně reagují na hladovění a strádání. Tyto neurony vyvolávají silný pocit hladu.

Čas porušit tradici

„Popíjení aperitivu k podpoře chuti je zmiňováno v lidské kultuře minimálně od pátého století našeho letopočtu. Moderní studie potvrzují, že konzumace alkoholu silně podporuje konzumaci jídla a souvisí s obezitou,“ tvrdí vědci z Institutu Francise Cricka v Londýně.

„Vysvětluje se tím princip aperitivu, kdy lidé jedí více po konzumaci alkoholu. Studie dokazuje, že to není jen společenský efekt… Tato studie přímo popisuje aktivaci nervové dráhy hladovění pomocí alkoholu. To je paradoxní účinek, protože někdo, kdo nehladoví a napije se alkoholu bohatého na kalorie, má najednou pocit hladu,“ komentoval výsledky studie pro deník The Mail profesor Tony Goldstone z Imperial College London.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat