Za pocity úzkosti může stát i vybavení vašeho domova

Náš domov by nám měl poskytovat především pocit bezpečí a pohody. Jenže co když se vám ho doma nedostává? Co když spíše bojujete s pocity podobnými depresi či úzkosti? Pak je nejspíš na vině váš nábytek či podoba bytu.

Které nenápadné nástrahy náš příbytek často skrývá?

Pohodlný gauč

To nezní nejspíš úplně logicky – jak by mohl pohodlný gauč přispívat k pocitům úzkosti? Podle vědců může. Odborný časopis BMC Public Health uveřejnil nedávno studii, podle které neustálé vysedávání přispívá ke vzniku úzkostí.

Zatažené žaluzie

Bráníte se slunečním paprskům těžkými závěsy či zataženými žaluziemi? Pak možná děláte chybu. Podle studie University of Pittsburgh totiž nedostatek přirozeného denního světla vede k vyšší hladině stresových hormonů a depresivním stavům.

Odložená pošta

Také se vám na hromadě kupí někde na stole či poličce odložená pošta? Tak ta podle Americké psychologické asociace může výrazně přispívat k úzkostem. Proč? Existuje totiž vysoká pravděpodobnost, že mezi všemi těmi letáky a obálkami bude i nezaplacená složenka či nikterak potěšující zpráva. Už to samotné vědomí a odkládání nepříjemné povinnosti naši mysl i tělo zatěžuje.

Přeplněný šatník

Také byste si mysleli, že napěchovaná šatní skříň je ztělesněním štěstí? Podle Kalifornské univerzity to prý není tak docela pravda. Především u žen může přetékající šatník způsobovat zvýšené hladiny stresového hormonu kortizolu a pocity úzkosti. Existuje lék? Po vytřídění věcí se nám prý zaručeně uleví…

Chipsy ve spíži

Také se u vás v lednici či spižírně najde vždy něco dobrého na zub? Například nějaká sladkost nebo balíček smažených bramborových lupínků? Pak zpozorněte. Nejenže jimi neprospíváte svému fyzickému zdraví (o postavě ani nemluvě), ale navíc nesvědčíte ani psychice. Řada látek, jež nezdravé dobrůtky obsahují, byla totiž ve výzkumech spojena s vyšším rizikem úzkosti.

Nadbytek zrcadel

Ačkoli zrcadla opticky zvětšují a také prosvětlují prostor, jejich přemíra nám podle psychologů příliš nesvědčí. Neustálé kontrolování vzhledu totiž může vést ke stresu a úzkosti. Alespoň to tvrdí vědci z Psychiatrického institutu v Londýně.

Televize v pozadí

Pouštíte si po příchodu domů televizi, aby „tu něco běželo“? Pak si můžete škodit. Jednak by člověku po namáhavém dni prospěla spíše chvilka klidu a ticha, jednak může televize přispívat k naší roztěkanosti a problémům se soustředěním.

Příliš mnoho vzorů

Ve snaze vytvořit co „nejveselejší“ domov jste jej vybavili spoustou barev a vzorů? Pak na vás takové prostředí může mít přesně opačný efekt, než jste zamýšleli. Chaos a roztříštěnost v bytě nám totiž příliš neprospívá a odvádí pozornost. U citlivějších osob pak může vést i k úzkostným pocitům.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat