Ty nejlepší bylinky na parapet. Zasít je můžete už nyní

Že za okny ještě nic nenaznačuje, že se pomalu blíží jaro? To ale neznamená, že zahrádkáři pomalu nezačínají oprašovat náčiní a kontrolovat zásoby semínek. Pokud byste rádi svůj okenní parapet proměnili v malou bylinkovou pěstírnu, pomalu se začněte připravovat!

Které bylinky se vám v bytě budou určitě dařit?

Bazalka

Kdo by neměl rád bazalku! Tahle úžasně univerzální bylinka se hodí do teplé i studené kuchyně a právem patří mezi nejpěstovanější. Za to ostatně také vděčí své nenáročnosti. Stačí jí slunné stanoviště a stále vlhká hlína. Mimochodem, nemusíte se omezovat jen na „klasickou“ odrůdu téhle bylinky. V zahradnictví vám jistě nabídnou spoustu barevných i chuťových variant.

Máta

Reguluje zažívání, úžasně voní a ještě lépe chutná. Máta je tradiční bylinkou, kterou pěstovaly už naše babičky. A také ona nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Nebude jí vadit ani polostín, stačí jí pravidelná zálivka. Otrhávat můžete samotné lístky, ale obroste, i když jí ostříháte pár centimetrů nad zemí. Mimochodem, na okně poslouží skvěle i proti komárům.

Pažitka

Nemyslete, že tahle bylinka patří jen na záhony! Skvěle se jí bude dařit i v květináči. Má ráda slunce a nebude jí vadit, pokud na ni občas zapomenete se zálivkou (naopak mokro nemá vůbec ráda). A když ji ostříháte, zase pěkně obroste.

Petržel

Také petržel patří k tradičně pěstovaným českým bylinkám. Ačkoli se jí více daří na záhonu, nemusíte se bát, že byste ji nemohli pěstovat v květináči. Jen sáhněte po nějakém hlubším, aby měla petržel dostatek prostoru na kořeny. Zalívejte ji pravidelně, ale nepřehánějte to, zajistěte bylině polostín. A se „sklizní“ vyčkejte, až bude petrželka rozvětvenější, aby zase obrostla a měla svou úžasnou chuť.

Oregano

Česky se jmenuje dobromysl a dokáže krásně provonět nejen pokrmy, ale i byt. Tahle drobná bylinka miluje slunce a nemá ráda mokro, takže se bude hodit i pro ty kteří nepatří k právě pečlivým zahradníkům. Můžete ho pěstovat i v malém květináčku – na prostor není vůbec náročná.

Rozmarýn

Ani on nevyžaduje velké zahradnické zkušenosti. Radost mu uděláte mírnou zálivkou a dobře propustnou půdou. A také slunným stanovištěm! Dokonce přežije i jemné mrazíky – to když ho třeba na podzim zapomenete přesunout z terasy zase na parapet.

Koriandr

Také jste propadli specifické chuti téhle bylinky, která se používá například v guacamole nebo v řadě asijských pokrmů? Pak vězte, že s ji můžete vypěstovat i doma v květináči! Vyplatí se ji zasít do hlubšího květináče, protože má poměrně bohaté kořeny. Se světlem na okně a pravidelnou zálivkou vám bude dělat jen radost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat