Jste ve stresu? Ohrožujete i svého psa

Švédští vědci tvrdí, že po tisících let vzájemné evoluce se lidé a psi stali emočně synchronními živočichy. Přenášejí na sebe své emoční stavy, ale i když dokáže pes rozveselit svého pána, většinou je to naopak a pán přenáší na psa svůj emoční stav. Bohužel to platí hlavně o stresu a úzkosti. Jakmile jimi začne člověk trpět, jeho psí kamarád je okamžitě zrcadlí.

Vědci z Linkopingu pak tvrdí, že některá plemena jsou na přenos emocí náchylnější než jiná.

Jaký pán, takový pes?

„Když se dozvíme víc o tom, jak lidé ovlivňují různá plemena psů, budeme moci lépe párovat určité typy osobnosti člověka s určitými plemeny pro dobro obou,“ tvrdí Lina Roth a naznačuje, že pradávné tvrzení, že pes se po čase podobá pánovi, má mnohé do sebe.

Vědci ze Švédska sledovali několik desítek shetlandských ovčáků (sheltií) a border kolií a jejich chovatelky. U lidí i psů měřili hladinu stresového hormonu v krvi. Jakmile chovatelka začala pociťovat extrémní stres a vzrostla u ní hladina kortizolu v krvi, několik desítek minut poté vzrostla tato hladina také v krvi psa.

Pejsek jako zrcadlo

„Zjistili jsme, že osobnost psa neměla na dlouhodobý stres člověka vliv. Osobnost chovatele na druhou stranu měla velmi silný vliv na psa. To nás vedlo k přesvědčení, že pes zrcadlí svého pána,“ tvrdí Lina Roth.

Podle ní také psi zažívají extrémní úzkost při výstavách a soutěžích v případě, že se úzkostný chovatel příliš snaží uspět. Doprovodní psi, kteří jedou na soutěž také, ale kteří nesoutěží, takovou mírou úzkosti netrpí.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat