Udělejte si ze svého domova hřejivou oázu klidu. Jak na to?

07.12.2019 | Bydlení a design

Lze předpokládat, že následujících několik měsíců budeme chtě nechtě trávit více času doma. Ať už díky nadcházejícím svátkům či kvůli sychravému a mrazivému počasí, které není zrovna to nejpopulárnější. I z toho důvodu jsou však lidé během zimy více náchylnější k depresím a uzavírají se do sebe. Pro mnohé z nich totiž trávení volného času mezi čtyřmi stěnami není úplně uspokojivé. To lze ovšem nezřídka změnit pouhým zútulněním svého domova, k čemuž jsou Vánoce jako dělané. Jak na to?

Kde začít

Prvním krokem k vytvoření útulné atmosféry je revize, jak se doma vlastně cítíte. Mnoho lidí si doma nepřipadá komfortně ani bezpečně, ale nedokážou vlastně říci proč. Nedokážou určit, který element je pro ně doma nejvíce rušivý. Pokud tomu tak je, je vhodné pokusit se na celý interiér podívat objektivněji. Vejděte do jednotlivých místností a zkuste identifikovat, jak se v nich cítíte a zda je v nich něco, co vám vadí.

Zkusíte-li si ovšem takovéto cvičení, možná přijdete na to, proč se doma vlastně necítíte útulně. Někdo může objevit, že není spokojen s malbou na zdech, někomu zase vadí starý kus koberce a někdo zase není spokojen s tím, jak má uspořádané poličky. Tento problém nejčastěji vyvstává především u starších interiérů. Dříve nebylo zcela běžné si k zařizování bytu či domu zvát interiérového designéra, a lidé si tak vybavovali místnosti různými kusy nábytku, aniž by přemýšleli nad funkční a estetickou stránkou.

A jak vykouzlit hřejivou atmosféru?

Hra světel

Každý jsme jiný a takže ani nelze jednoznačně určit to, díky čemu budete najednou z domova mít kouzelnou chaloupku. Útulnost totiž funguje jako celek a dosáhnete jí kombinací hned několika prvků. Konkrétně teď v období vánočních svátků a zimy však najdou své využití například svíčky a světla obecně. Ty dovedou v interiéru opravdu kouzlit, a proto je vhodné do místností kromě centrálního světla vždy volit i další světlo, ať už v podobě lampiček či LED pásek.

Hra barev

Podobný efekt mohou mít o obyčejné závěsy nebo záclony. Čím dál více lidí volí do oken klasické žaluzie nebo rolety. Ty však ve velkém procentu případů působí studeně a neutěšeně. Pokud však do oken umístíme vhodné závěsy, které fungují nejen jako dekorace, ale zároveň pomáhají vytvářet lichotivější světlo v místnosti, prakticky okamžitě uvidíme výsledek. Do stejných barev je poté vhodné volit i další textilní dekorace do místnosti, jako jsou nejrůznější potahy, přehozy a ozdobné polštáře.

Rozmístění

Velký vliv na to, jak na vás interiér působí, má však celkové rozmístění jednotlivých věcí. Existuje velmi tenká hranice mezi tím, zda je interiér útulný a mezi tím, zda působí jako skladiště všeho možné i nemožného. Je přirozené, že se obklopujeme věcmi, ale pokud se rozhlédnete kolem sebe a vidíte na každém volném kousku nějakou věc, která je tam dočasně odložená, může se velmi lehce stát, že bude interiér působit rušivým dojmem. Proto je důležité mít dostatek úložných prostor na tyto maličkosti, které do nich schováte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat