Z čeho se skládá cena elektřiny?

14.07.2021 | Bydlení a design

Možná si při placení účtu za elektřinu říkáte, za co že to vlastně platíte a proč je elektřina tak drahá. V tomto článku spolu zkusíme cenu elektřiny trochu rozklíčovat. Bude to trochu techničtější jízda, ale rozhodně vám udělá jasno.

Platba za elektřinu je rozdělena na dvě části. První platíte za dopravu elektřiny elektrickou sítí do vaší domácnosti – poplatky za použití energetické sítě a druhou jsou platby za vlastní odebranou elektřinu nebo také tzv. „silovou elektřinu“.

Platba za elektřinu

U platby za odebranou elektřinu se také cena dělí na dvě části. Platíte za tarif, který jste si vybrali a pak za odebrané megawatthodiny. U tarifu je to stejné, jako u mobilního operátora. Jen si nediktujete, kolik chcete provolat minut a kolik dat prosurfovat, ale určujete si kdy a jak pravděpodobně budete potřebovat elektřinu. Pokud chcete elektřinu na chalupu, možná zvolíte tarif Víkend. Topíte-li elektřinou, pak můžete vybírat mezi tarifem Přímotop, Tepelné čerpadlo nebo Elektrické topení.  

Cena elektřiny se také mění podle toho, jaký typ smlouvy máte. Jestli je na dobu neurčitou, na rok či dva. Jestli k ní máte solární panely, nebo jestli jste třeba ZTP.

Platba za jistič

Platba za dopravu elektřiny k vám je o něco málo komplikovanější. V první řadě zahrnuje měsíční platbu za příkon podle hodnoty hlavního jističe před elektroměrem. Jde o částku, která se odvíjí od proudové hodnoty hlavního jističe ve vaší domácnosti, na jističi je udávána v ampérech – A a pokrývá fixní náklady provozovatele. Obecně platí, čím větší jistič, tím větší poplatky. A je to logické, protože u většího jističe se předpokládá více zapojených spotřebičů a tím pádem také více spotřebované elektřiny. Za jistič se platí se fixní platba bez ohledu na to, kolik elektřiny odeberete.

Výměnou hlavního jističe za nižší můžete na pravidelné platbě ušetřit. Předem se ale poraďte, jaká hodnota bude dostačující pro vaši domácnost a používané spotřebiče, abyste si při souběžném zapojení pračky, trouby a varné konvice nevyhodili pojistky.

Platba za megawatthodiny

Opět se nevyhneme srovnání s mobilními operátory. Tohle je prostě platba za provolané minuty – tedy za spotřebovanou elektřinu. Její cena se může v průběhu dne měnit, pokud máte nastaven kombinovaný tarif, kdy se střídá v průběhu dne levná a dražší elektřina. Ten se vyplatí v případě, že víte, že pravidelně v některou dobu máte větší spotřebu vody. Například pokud používáte elektrický bojler, dá se očekávat, že pojede hlavně večer na koupání. Vyplatí se vám tedy nastavit si dvoufázový tarif, který zajistí, že večerní elektřina pro vás bude levnější.

Platba za systémové služby

Je ve velmi zjednodušené podobě platba za pohotovost elektráren, které pracují jako záložní zdroje pro případ výpadku ve výrobě nebo náhlého zvýšení spotřeby elektřiny. V podstatě se jedná o pojistku pro případ problémů.

Platba za podporu výkupu

Se vstupem do EU jsme se zavázali jako republika podporovat ekologicky vyrobenou elektřinu. Její výroba je ale dražší, než výroba běžné elektřiny, a proto se dotuje z tohoto poplatku.

Platba za operátora

Se na vyúčtování objevuje také jako „Činnost OTE“. Pokrývá náklady společnosti, se kterou máte sepsanou smlouvu o dodávce elektřiny a která vám vystavuje vyúčtování.  Mimochodem, při změně poskytovatele elektřiny by vás krom ceny za elektřinu měla zajímat i platba za tyto služby.

Daň z elektřiny

Možná vás to překvapí, ale i z elektřiny platíme daně. Odvádí je dodavatel elektřiny celní správě za vás, a výše daně je 28,30 Kč / MWh.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat